FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ)

Full text search

FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ)
FÁKLYA CSABA, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Először is szeretném megköszönni, hogy a hangerejét felemelte; engem az érvek sokkal jobban meggyőztek volna. (Taps a bal oldalon.)
Azt szeretném mondani ezzel kapcsolatban, hogy egyrészt a ténymegállapításban nem értünk egyet, nem egy képviselőtársam itt közbe is súgta, hogy az ön által előadottakkal szemben teljesen ellentétes tapasztalatai vannak a kórházakban észleltekkel kapcsolatban, ami a zárt forgalmú gyógyszertárakat illeti. Hadd mondjam el, hogy való igaz lehet az a bizonyos 5%-os gyógyszerfelhasználás-csökkenés, de ehhez a következő kommentárt fűzném. Először is korábban sem volt elegendő az az összeg, amit a kórházi osztályok gyógyszerfelhasználásra kaptak, ezenközben óriásit emelkedett a gyógyszerek ára. Most már hovatovább ott tartunk, hogy a kórházi osztályok nem tudnak működni gyógyszerhiány miatt, arra kényszerülnek, hogy a bent fekvő betegeknek receptre felírják a gyógyszert, a hozzátartozók kimennek a gyógyszertárba, ott megvásárolják és visszaviszik a betegnek a kezelésre. Ez valóban eredményezhette ezt a bizonyos 5%-os csökkenést.
Továbbá: úgy a kérdésemre, mint az előző interpellációmra adott válaszban az, hogy milyen kommentárt és milyen magyarázatot fűzünk, az a betegeket egyáltalán nem érdekli, őket az érdekli, ha a gyógyszertárba mennek, akkor megkaphassák azt a gyógyszert, amit az orvos nekik felírt, illetőleg kifizethető árú gyógyszert tudjanak vásárolni.
A harmadik ponttal kapcsolatban hadd mondjam azt, hogy a privatizációval kapcsolatban nem érintettem a kérdést, hogy állami vagy önkormányzati privatizáció során valósuljon meg a gyógyszertáraknak a privatizálása. A mi álláspontunktól függetlenül hadd mondjam azt, hogy pontosan a szabályozatlanság a legfőbb akadálya a gyógyszertári privatizáció megindulásának.
A gyógyszerellátással kapcsolatban hadd mondjam azt, miután ez nem egy egyszerű árucikk, nem egy olyan árucikk, mint mondjuk a zöldbab, ahol a szabadpiaci versenyhelyzet kialakulhat, amit egyáltalán versenyhelyzetbe lehet hozni; itt emberéletek függnek attól, hogy vajon hozzájutnak-e a betegek a megfelelő gyógyszerhez, és igenis ezt versenyhelyzetbe csak szabályozottan és csak fokozatosan lehet áttenni.
(15.30)
Nem találom elfogadható érvnek, hogy most, egyik pillanatról a másikra szabad versenyhelyzetet teremtünk a gyógyszerellátás területén, mert országosan hiány lépett fel.
Végső konklúzióm az, hogy ön ténykérdéssé tette, az általam felhozott tényeket tagadja, és ezzel szemben más tényeket állít. Itt mindnyájunk tapasztalata és a lakosság tapasztalata az, amely az igazi választ a feltett kérdésekre megadja. Hozzáteszem, hogy a válaszban nem hangzott el olyan intézkedés, ami a helyzet gyökeres változtatását eredményezheti, illetőleg amelytől a helyzet gyökeres változását remélhetjük. Ezért a válaszát nem tudom elfogadni. (Taps az SZDSZ soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir