VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Full text search

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Elöljáróban mindjárt hadd tegyem hozzá, hogy nagyon sok olyan elemet említett a válaszában, amivel jómagam is egyetértek, és azt nem is kifogásoltam.
Én magam is úgy látom, hogy azok az új KRESZ-módosítások, amelyek március 1-jével léptek életbe, valóban alkalmassá teszik a közúti közlekedést arra, hogy mindenki aránylag biztonságban, nyugodtan közlekedhessen. Ezek valóban olyan szabályok, amelyeket a nyugat-európai országok többsége is már valamilyen módon használ.
Én az interpellációmban nem is erre helyeztem a hangsúlyt, s úgy érzem, itt államtitkár úr bizonyos félreértés áldozata lett, hiszen én nem egy tájékoztatást kértem ebben az ügyben, hanem azokra a kérdésekre kerestem valamilyen módon választ, amelyek szerintem mindenképpen érdeklik a közúti közlekedésben részt vevőket. A következőről van szó.
A közlekedési szabályok betartatásáról volt szó, és ebben a kérdéskörben továbbra sem kaptam - úgy érzem - megnyugtató választ. Itt államtitkár úr mondta, hogy a 60 napos kiértesítést sikerült leszorítani 30 napra, ez valamilyen pozitívum. Ez a 30 nap szerintem még mindig kicsit hosszú, s felmerül a kérdés az emberben, hogy 30 napig mit csinálnak vajon, ha csak akkor kapják meg.
Az utánképzés szintén olyan kérdés, amiben vitatkozom önnel, hiszen attól, hogy valaki egyszer gyorsan hajt, mert - mondjuk - egy lassú járművet előz meg valahol, még nyilvánvaló, hogy nem felejtett el vezetni, vagy nem most tanulja a KRESZ szabályait.
Továbbra is kérdésesnek tartom, hogy a rendőrség valóban polgárbarát módon áll-e a közúti közlekedés betartatásához, hiszen nyilvánvaló - s én kíváncsian vártam volna valami olyan statisztikai adatot az államtitkár úrtól, ami azt bizonyítja - hogy a rendőrséget is ellenőrzik valamilyen szempontból. Például az érdekelt volna, hogy - mondjuk - hány rendőrautót kaptak el gyorshajtás miatt (Derültség.) , vagy hány rendőrnek nem volt becsatolva a biztonsági öve.
Gondolja el államtitkár úr, ön mint Józsa Fábián magyar állampolgár - mondjuk - utazik haza Kecskemétre, ön mellett elhajt egy rendőrautó, amiben - látja - nincs becsatolva a biztonsági öv. Mit tenne ön most ekkor? (Derültség.) Vagy ön is utánahajt a rendőrnek, és megpróbálja leállítani, vagy milyen módon próbálja a KRESZ-szabályoknak ezt a megsértését orvosolni?
Én tehát úgy vélem - s ha még egy dolgot ehhez hozzáteszek, úgy látom, még van időm -, hogy a fizetési tételek megemelése mellett - amikor ma már 30-40000 forintot kell fizetni egy-egy szabálysértésért, s ez jóval a magyar átlagkereset fölött van, hiszen a KSH adatai szerint olyan 22-23000 forint az átlagkereset - akkor úgy vélem, joggal várja el az állampolgár azt, hogy a rendőr is tartsa be a közlekedési szabályokat.
Én tehát azt remélem, hogy valóban nemcsak a KRESZ-szabályaink, de a rendőrség is nyugat-európai lesz, s egy kulturált, segítőkész rendőrség lesz, amely betartja a közlekedési szabályokat is.
Így tehát, sajnos, államtitkár úr válaszát nem tudom elfogadni. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir