SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Ma még ezek a témák néhányszor elő fognak kerülni, csak nagyon röviden válaszolok a sajátos jelzőkben nem szűkölködő kérdéssorozatra.
A gyógyszerészetre vonatkozó törvény megszületése felkérésemre történt, valóban 1990-ben, egyik legelső lépésem volt, hogy a szakmát kértem meg, hogy a számára fontos gondolatokat foglalja össze, és annak képviseletére vállalkoztam. Igen sok ellenállással találkoztam. Elsősorban annak a koncepciónak a keresztülvitelében, mely a gyógyszertári központok szétdarabolását, helyesebben értelem szerinti több részre bontását és a központról a hálózat leválasztását jelenti, s ezen nehézségek legtöbbike a Szabad Demokraták Szövetségétől érkezett.
Emellett más nehézségek is fönnállnak. Nevezetesen: lehet-e védeni a gyógyszerészet sajátos érdekeit? Lehet-e privilegizált körülményeket teremteni egy árucikk eladásával foglalkozó hálózatban a gazdaság egészére vonatkozó általános törvények kapcsán?
Szent meggyőződésem, hogy lehet. Ennek azonban a gazdasági élet egyéb szereplőit is meg kell győzni, nemcsak engem. Ez a meggyőzés ma abban a fázisban van, hogy a mai napon a közigazgatási államtitkári értekezlet a vonatkozó törvényt megtárgyalta, és első olvasatban a Kormánynak csütörtökre tárgyalásra ajánlotta.
A tekintetben viszont, hogy a hazai gyógyszerészet, gyógyszerellátásunk rendje minden idők legnagyobb szabályozatlanságába jutott volna, merően más a véleményem. Egyetlen szabályozatlan terület nincs. Hogy lehetnének jobb szabályok? Erről meg vagyok győződve. Arról is meg vagyok győződve, hogy az a törvény, melynek egy korábbi változatát a bizottság tagjainak átadtam volt, alkalmas lesz arra, hogy ezt a kérdést hosszú távra rendezze. Meggyőződésem ugyanis, hogy árucikk és árucikk között számos különbség van, és ezért a gyógyszert mint árut forgalmazó cégeknek, üzleteknek, egységeknek sajátos szabályozással kell rendelkezniük.
Én azt gondolom, hogy a többi fölmerült kérdés úgyis interpellációs formában kerül a tisztelt Ház elé. Köszönöm a kérdést, és köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir