SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)

Full text search

SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)
SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP) Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Amikor hétfőről elhalasztottam szerdára a napirend előtti hozzászólásomat, tettem ez azért, hogy a költségvetési vita előtt ne húzzam az időt. Nem számítottam arra, hogy ilyen kedves baráti és családi körben leszünk. Ennek ellenére úgy hiszem, fontos az a kérdés, amit szeretnék felvetni, és érinti képviselőtársainkat, azt a 384 főt, akiknek itt kellene ülniük, legalábbis legtöbbjüknek. De csak látszólag érint 384 főt.
Én a képviselőknek a köz érdekében végzett munkájáról és annak körülményeiről szeretnék szólni. Így már nem a 384 főről van szó, hanem arról a több millió választóról, akik ide küldték a képviselőket, hogy végezzék munkájukat a köz érdekében, őrködjenek az alkotmányosság felett, őrködjenek afölött, hogy a joggal visszaélni ne lehessen.
Tisztelt Ház! Ez év áprilisában levélben fordultam a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkárához, hogy a költségvetés felhasználásával kapcsolatos döntésekre vonatkozó információkat adjon részemre. Az államtitkár úr elutasította a kérésemet, ezért az Országgyűlés elnökéhez fordultam. Úgy gondoltam, ne az államigazgatásban dolgozó köztisztviselő döntse el, hogy a képviselő munkájához — ami szolgálhat törvény-előkészítést, törvényvéleményezést vagy interpelláció alapanyagát — hozzájuthat-e az információhoz, vagy nem.
Az elnök úr május 17-én egy levélben felkérte az alkotmányügyi bizottságot, hogy — szavaival élve — az ügy súlyára és jelentőségére tekintettel a legsürgősebben tárgyalja meg a problémát. Ez év szeptemberében az alkotmányügyi bizottság egyszer napirendjére is tűzte a kérdést, eléggé előkészítetlenül, és azok után sem zárta le a témát.
Több nem történt. Elég türelmes voltam, hogy azóta nem szóltam, és türelmes is maradtam volna, ha nem jelentkeznének olyan események, amelyek az embert figyelmeztetik. Emlékeznek képviselőtársaim azokra a vitákra, amelyek a Vagyonügynökségtől származó információkra, illetve azok kiadására vonatkoztak; biztos emlékeznek képviselőtársaim a múlt heti vitára, amely most már talán feleslegessé vált, mégis hosszú időt vett el a Parlament plenáris ülésétől, amikor egy képviselőt érintő és képviselői kérésre készült jelentés megismerése volt a tárgy.
Jómagam ismételten első kézből szerettem volna információt kapni. Ezért négy hete, még november elején levélben fordultam a Televízió alelnökéhez, hogy a Televízió átszervezését kiváltó és azon jelentősen túlmutató szakértői jelentést — melynek a végkövetkeztetése az újságokban megjelent, és amelyre politikusok, hivatalos emberek hivatkoztak — küldje meg számomra, hogy álláspontom kialakítását ne sajtóinterpretációkra, ne hiteles fordításokra kelljen alapoznom. Az alelnök úr a mai napig nem válaszolt a kérdésemre, még csak el sem utasította.
Tisztelt Ház! A kérdéses ügyek külön-külön talán nem tartoznának ide, de — mint az elején is jeleztem — folyamatában, közeledve a választásokhoz, a demokratikus intézményrendszer működésére nagy veszélyt jelenthetnek. Egyik oldalon az információk elzárása találgatásokra adhat okot. Kételyt, bizalmatlanságot szül. Talán még sincs rendben minden az alapítványokkal, talán a privatizációval is problémák vannak, esetleg a legfőbb ügyész jelentése valakinek, az érintetteknek a felelősségét is megállapítja, vagy elképzelhető, hogy ez a szakmai jelentés talán mégsem olyan egyértelmű, mégsem kellett volna, hogy okot adjon a televízió átszervezésére. És ezért nem adják ki az információkat.
A másik oldal is felmerül — és talán ez a fontosabb —, hogy ma még csak az információt lehet elzárni, először csak egy ellenzéki képviselőtől, ma még csak ebben lehet korlátozni, holnap talán már másban is. Ma még csak a képviselőt, holnap esetleg a pártját, holnapután már a renitens koalíciós képviselőket is. (Dr. Vizy Bélához fordulva:) Ne bólogass! Mert ha egyszer átlépték az információ, a hatalom birtokosai a bizonyos szabályokat, ha egyszer önhatalmúlag értelmezik a jogokat, akkor nemcsak egyszer, hanem kétszer is meg lehet tenni.
Tisztelt Ház! Lehet, hogy egyesek számára nem egyértelmű az Alkotmány, amikor úgy fogalmaz, hogy a képviselő a köz érdekében végzi munkáját. Vagy lehet, hogy nem egyértelmű az a szabályozás, hogy a képviselő figyelemmel kíséri az alkotmányosság és a jogszabályok érvényesülését, és az állami szervek őt ebben kötelesek támogatni, részükre a szükséges információt megadni. Számomra ezek a mondatok egyértelműek. De ha van probléma, kifogás az Alkotmánnyal és az alkotmányos szabályozással kapcsolatban, akkor nem menthető senkinek sem a passzivitása, nemtörődömsége. Mert ez azt eredményezi, hogy nem alkotmányos keretek között a Parlament dönt a kérdésekről, hanem tudatosan a szürke zónában tartva az ügyet, egyes köztisztviselők kompetenciájába utalva egyéni vagy szűk hatalmi érdekek korlátozzák a képviselők tevékenységét.
Az információ hatalom. A demokrácia az információhoz való hozzájutás is. Ezért veszélyes az az út, amely az információhoz jutásnak nem demokratikus korlátait állítja föl.
Ezért kérem minden jelen levő képviselőnek és nem jelenlevőknek is a figyelmét arra, hogy ne történhessen meg az, amit jeleztem. Köszönöm szépen a figyelmet! (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir