BAKÓ LAJOS, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

BAKÓ LAJOS, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
BAKÓ LAJOS, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Becker Pál államtitkár úr általános ismertetője után én a bizottság ehhez képesti különleges álláspontját képviselem csupán.
Az Országgyűlés költségvetési, adó- és pénzügyi bizottsága csütörtök délelőtti ülésén a kivételes és sürgős eljárás keretében megtárgyalta a pénzintézetekről és a pénzintézeti tevékenységről szóló törvény módosítását és az ahhoz benyújtott javaslatokat. Mintegy 26 módosító csomag érkezett, ami természetesen több pontból állt, és a bizottság jelentése egy olyan érdekes kuriózumot mutat, hogy a 14 pont — mindegyik — a bizottság támogató véleményét bírja. Gondolom, ez is azt jelzi, hogy a csütörtök délelőtt mintegy három órában lezajlott vita nagyon konstruktív és nagyon szakmai légkörben folyt.
Ez a — csupán támogató szavazatokat tartalmazó — jelentés úgy jött létre, hogy a 14 pontból hat ellenzéki módosító indítványt támogatott a bizottság és hét saját bizottsági módosító indítványt terjesztett elő. A későbbiekben a bizottsági módosító indítványok érdekesebbjeit fogom kiemelni.
Az első lényeges, ami az 5. pontban — a költségvetési bizottság kapcsolódva Komor Sándor képviselő úr beterjesztett módosító javaslatához — a pénzintézeteknél a behajthatatlan követelések fogalmi pontosítását teszi meg.
A következő pont, szintén a költségvetési bizottság javaslata, de már Illéssy István képviselőtársunk módosító indítványához kapcsolódva, a befektetési banki tevékenységre vonatkozó külön szabályok két módosítását javasolja. Az egyik a bankközi betétek, illetve a másik pontban a bankközi hitelek felvételi lehetőségét korlátozza, illetve engedélyezi és limitálja 10%-ban a bank betétállományának a függvényében.
Nagyon fontos javaslat volt a bizottsági ülésen a költségvetési bizottságnak az a javaslata — amit bizottsági támogatással terjesztünk a tisztelt Ház elé —, amikor is a banktitok sérelmére vonatkozó szabályt hozott, illetve javasol hozni. Ez abban áll, hogy nem jelenti a banktitok sérelmét az adó-, a vám- és a társadalombiztosítási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése folyamán a számlatulajdonos pénzforgalmi bankszámlájának egyenlegéről adott felvilágosítás. Egy fontos kivétel ez alól, hogy az adóhatóság viszont a számlatulajdonos pénzforgalmi bankszámlájának forgalmáról is kérhet felvilágosítást.
A következő költségvetési bizottsági módosító javaslat a későbbiekben ismertetendő, a Büntető Törvénykönyv módosítását indítványozó, Kutrucz Katalin által tett javaslat hatálybaléptetésére vonatkozik, ami elkülönítve a törvény teljes hatálybaléptetésétől, amely december 31., ennek a szabálynak — tehát mondom még egyszer: ami a Btk.-módosításra vonatkozik — a törvény kihirdetését követő 15. napon belüli életbeléptetését javasolja.
Seszták László képviselő úr módosító indítványához csatlakozva a bizottság a takarékszövetkezetre vonatkoztat egy olyan szabályt, amely az integrációba — a sokat emlegetett integrációba — belépett takarékszövetkezeteknél lehetővé teszi, hogy a nem közvetlenül pénzintézeti tevékenységet szolgáló ingatlanait — 1994. június 30-i fordulóponttal — piaci értékükre értékelheti — ennek néhány eljárási szabályát rögzíti még a módosító javaslat.
A jelentés 14. pontjában van a Büntető Törvénykönyvre vonatkozó módosító javaslat, amely három fő részre terjed ki.
Az egyik a jogosulatlan pénzintézeti tevékenység, a másik a banktitok megsértése, amit két részre: jogosulatlan előnyszerzés, illetve a pénzintézetnek vagy másnak hátrányt okozva követnek el, ezt büntető szankciókkal — egészen konkrétan: közérdekű munkával, pénzbüntetéssel, illetve szabadságvesztéssel történő büntetéssel sújtja.
A későbbiekben a pártok hozzászólói nyilván a saját szemszögükből értékelni és ismertetni fogják módosító indítványaikat, úgyhogy én köszönöm a tisztelt Ház figyelmét. A költségvetési bizottság vitájáról szóló ismertetésemet befejeztem. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir