SZARVAS BÉLA (MDF)

Full text search

SZARVAS BÉLA (MDF)
SZARVAS BÉLA (MDF) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! A hazai pénz- és tőkepiacon az elmúlt három év során lezajlott változásokat, illetve fejlődést elemezve került sor az 1991. évi LXIX. törvény e módosításának kidolgozására.
Ismeretes, hogy a hazai pénzintézeti rendszer nem szerves fejlődés eredménye, mindössze 1989 óta került sor banküzemi, bankbiztonsági szempontból elfogadható szabályok kidolgozására, illetve a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő és a szektor sajátosságait tükröző törvényi szintű szabályozás 1991 decembere óta van.
Az utóbbi két évben a reálgazdaság stagnálása a pénzintézetek jövedelmezőségi és tőkeellátottsági pozíciójának jelentős mértékű romlását okozta. A pénzintézeti, valamint számviteli törvény normái, illetve e törvényekre épülő információs rendszer felszínre hozta a pénzintézeti rendszer egészének nem túl kedvező helyzetét.
A helyzet tehát az, hogy nem a banküzemi normák korszerűtlenek vagy rosszak, hanem a gazdasági élet kedvezőtlen változásai a pénzintézeti rendszerre is kihatottak.
Mindezek alapján a törvényjavaslat kidolgozói a banküzemi szabályok lazítására irányuló törekvéseknek nem tettek eleget, illetve erre nem is volt szükség. Szükség volt azonban minden lehetséges eszközt felhasználni a piacgazdaság fejlesztése érdekében a betétesek, a mai bankok ügyfeleinek a pénzintézetekkel szembeni bizalmának a megőrzésére, erősítésére.
Szorosan ehhez tartozik a betét- és intézményvédelmi rendszer erősítése annak érdekében, hogy elkerülhető legyen bizonyos pénzintézetek, illetve a pénzintézeti rendszer egyes szektorainak fizetésképtelensége, illetve, ha a fizetésképtelenség mégis bekövetkezne, akkor a pénzintézet betéteseire gyakorolt negatív hatás kiszűrése.
(11.50)
Az 1991-ben megkezdett, folyamatban levő bankkonszolidáció, valamint a pénzintézeti törvény hatálybaléptetése óta eltelt időszak gazdasági változásai szükségessé tették a pénzintézeti törvény e módosítását, a hatályos pénzintézeti törvény más törvényekkel való összhangjának megteremtését, finomítását, valamint az Állami Bankfelügyelet intézkedési eszköztárának bővítését, az egyes pénzintézetek esetében válsághelyzetek megelőzését a válságmenedzselés elősegítésére.
Jóllehet a törvényjavaslat előterjesztője átfogó, új pénzintézeti törvényjavaslatot dolgozott ki, annak beterjesztésére mégsem most került sor, hanem a gazdasági kabinet döntésének megfelelően, csupán a haladéktalanul szükséges és a hitelkonszolidációt valami más, technikai jellegű módosításokat tartalmazó törvényjavaslat benyújtására került sor. Ez a szűkített formában kidolgozott törvényjavaslat került képviselőtársaim elé; ezt tárgyalta meg kivételes és sürgős eljárásban a költségvetési bizottság.
A törvényjavaslat bővíteni szándékozik a törvény hatályát. A törvény hatályának ugyanis nemcsak a pénzintézeti tevékenységet végző vállalkozásokra, hanem azok tulajdonosaira is ki kell terjednie. A pénzintézeti tevékenység sajátossága ugyanis, hogy a pénzintézet tulajdonosai nemcsak saját tőkéjüket, hanem a pénzintézet által bevont részvénytőke vagy a szövetkezeti vagyon sokszorosát kitevő idegen tőkét is kockáztatják, ráadásul ennek az idegen tőkének az elvesztése a lakosságot, a gazdaságot széleskörűen negatívan érinti, hatása gyakran felhalmozódik.
A hatályos törvények szerint ugyanakkor a tulajdonos felelőssége a társasági, illetve a szövetkezeti jog alapján korlátozott.
A törvényjavaslat kidolgozása során az előbbiekhez kapcsolódó, fontos kérdés volt a pénzintézeti vezető fogalmának értelmezése, a fogalom egyértelmű definiálása. A törvényjavaslat egyértelművé teszi, hogy a pénzintézeti vezetőkre vonatkozó szabályokat az igazgatóság tagjaira, valamint első számú vezetőjére és helyetteseire, tehát a vezérigazgatókra és vezérigazgató-helyettesekre kell alkalmazni. Nincs elvi indoka annak a hatályos szabálynak sem, ami lehetővé teszi, hogy a pénzintézetek részvényeinek 10%-a ne névre szóló részvény legyen. Ez a törvényjavaslat megszünteti ezt a rést, szándékai szerint csak névre szóló részvényei lehetnek egy pénzintézetnek, így a tulajdonosi konszolidációs kör véget ér.
Az Állami Bankfelügyelet ellenőrzései a hatályos törvény elfogadása óta nyilvánvalóvá tették, hogy a pénzintézetek esetében, bár a tulajdonosi érdek a szigorú ellenőrzést magától értetődővé tenné, a felügyelőbizottság mellett, külön előírás nélkül nem került sor belső ellenőrzés létrehozására. Erre vonatkozó kötelezést is tartalmaz a törvényjavaslat, amelyet nyomatékosan ajánlok ezúton is képviselőtársaim figyelmébe.
Az Állami Bankfelügyelet ellenőrzései és gyakorlati tapasztalatai mutattak rá arra is, hogy a pénzintézetek alapítása során a pénzintézet biztonságos működésével ellentétes érdekek fűződnek az apporthoz, illetve az apportok túlértékeléséhez. Ez azonos a gazdaság más területével, ahol a vállalkozásoknál az apportértéket szintén, időnként túlságosan nagyban állapítják meg a vállalkozók.
A túlértékelt vagyontárgyak vagy jogok apportálásával alapított pénzintézetek piacra engedése veszélyforrást jelent a pénzintézeti rendszer egészére. Ezért csak támogatni tudom a törvényjavaslatnak azon rendelkezését, amely törvénybe kívánja iktatni, hogy a pénzintézetet magasabb összegű készpénzből álló jegyzett tőkével kelljen alapítani, és a jegyzett tőke 50%-át a tevékenység megkezdése előtt be is kell fizetni.
A betétesek biztonságának fokozása érdekében az országos betétbiztosítási alapról szóló törvénnyel összhangban, a törvényjavaslat előterjesztőjének szándéka szerint a betétgyűjtés engedélyezésének előfeltétele lesz, hogy a pénzintézetnek csatlakoznia kell az OBA-hoz, az országos betétbiztosítási alaphoz. Ha számlát kíván vezetni, akkor a zsiróhoz, és a hitelnyújtási tevékenység engedélyezésének előfeltétele, a központi pénzintézeti információs rendszer, az adós-nyilvántartási rendszer; e nélkül a kapcsolódás nélkül lehetetlen lesz indulni.
Csak röviden kívánok kitérni arra, hogy a gazdasági élet, illetve bűnüldöző szervek tapasztalatai alapján kidolgozott és szintén a tisztelt Országgyűlés előtt levő Btk.-módosítás rendelkezéseivel összhangban került sor a banktitokra vonatkozó szabályozás módosítására, illetve a banktitok megsértése és a jogosulatlan pénzintézeti tevékenység Btk.-ban foglalt törvényi tényállásainak megalkotására. E módosítás elfogadását is javaslom. Ezt az előbb említette Bakó Lajos, a bizottsági előadó.
A törvényjavaslat szándékai szerint bővíti az Állami Bankfelügyelet rendelkezésére álló intézkedési lehetőségek körét. Például nemcsak szükséghelyzetben lenne indokolt, hogy a Bankfelügyelet a törvény által előírt normák betartását kikényszerítse, hanem szükséghelyzeten kívül is.
A törvényjavaslat lehetőséget teremt arra, hogy az Állami Bankfelügyelet az adott pénzintézethez felügyelőt, a bankfelügyeleti biztos szelídítettebb változatát rendelje ki, aki a helyszínen kontrollálhatja a menedzsment intézkedéseit. Preventív jelleggel, a károk minimalizálása érdekében szükség van arra, hogy lehetőség legyen a törvényjavaslatban foglalt bankfelügyeleti intézkedések megtételére. Azonban ezen intézkedéseknek — helyesen — gátat szab a törvényjavaslatnak az a rendelkezése, hogy ezekhez az intézkedésekhez a bankfelügyeleti bizottság egyetértése szükséges.
A törvényjavaslat pontosítja, illetve helyenként kiegészíti a szükséghelyzetben hozható intézkedések körét és tartalmát. E változásokat az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai indokolják.
További lényeges eleme a törvényjavaslatnak: a könyvvizsgálóval szembeni követelmények, illetve a könyvvizsgáló kötelezettségeinek meghatározása, vizsgáztatása stb. stb.
A gyakorlat igazolta azt az aggályt, hogy nem szerencsés a pénz- és tőkepiacon működő intézmények szabályozását és állami felügyeletét ellátó intézményekre telepíteni, illetve köztük megosztani ilyen piaci szektor versenyfelügyeletét. Ezért a hatályos törvényi szabályozással szemben a törvényjavaslat úgy rendelkezik, hogy a pénzintézeti szféra versenyfelügyeletét is a jövőben a Gazdasági Versenyhivatal lássa el.
A bankfelügyeleti rendszer központi szabálya a pénzintézeti rendszer hatékony működését, illetve az elhelyezendő betétek védelmét célzó védelmi rendszer forrását elsősorban a pénzintézetek által képzett tartalékokra építi. A pénzintézetek a banküzemi tevékenységekből származó és egyedileg minősített követelésekre, kockázatokra a jelenlegihez képest korrigált, a nemzetközi gyakorlathoz jobban igazodó módon képeznek majd a törvényjavaslat szerint kockázati céltartalékot.
A törvényjavaslat szerint a megképzett céltartalék indirekt módon a likviditás javításához is hozzájárul, egyúttal segítséget jelent a költségvetés finanszírozásához. A céltartalékképzés javasolt kiterjesztése két szempontból is fontos; egyrészt a céltartalékképzés miatt várhatóan kieső évi adóbevétel szempontjából, másrészt a pénzintézeti mérlegek üzleti érték szempontú felhasználhatósága szempontjából.
A módosított céltartalék-szabályozás miatti várható adóbevétel-kiesés azonban nem végleges; amennyiben a kintlevőségek mégis megtérülnek, illetve a fedezetek értékéből bevétel származik, az adó befolyik.
A javasolt módosítás a pénzintézetek üzleti értékének meghatározására alkalmasabb, mivel az adózatlan céltartalék és nem tőkefedezet áll a befektetések kockázatával szemben. Ha egyébként a pénzintézet megfelelő nagyságú adózatlan nyereséggel rendelkezik, ennek részvényárfolyamokra gyakorolt hatása is kedvező lehet.
Mindezek alapján kérem képviselőtársaimat, hogy a törvényjavaslatot fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir