VÁRKONYI ISTVÁN, az oktatási, ifjúsági és sportbizottság előadója:

Full text search

VÁRKONYI ISTVÁN, az oktatási, ifjúsági és sportbizottság előadója:
VÁRKONYI ISTVÁN, az oktatási, ifjúsági és sportbizottság előadója: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a bizottsági vélemény ismertetése előtt nagyon rövid áttekintést adjak a szakképzési hozzájárulásról és a szakképzési alapról. Tekintettel arra, hogy a gazdálkodószervezetek körében ez néha komoly vitatéma, és az utóbbi időben az iskolafenntartók esetében is jelentkeznek problémák és gondok.
Nagyon röviden — mivel miniszter úr is tett erre utalást —: a szakképzési alap olyan elkülönített pénzalap, amely a szakoktatási intézmények tanulóinak, elsősorban a gazdálkodószervezeteknél folyó gyakorlati oktatását szolgálja. Az alap pénzeszközeit és célirányos felhasználását törvény határozza meg.
A szakképzési alapot a szakoktatási intézmények tanulói gyakorlati oktatásának fejlesztésére kell fordítani, többnyire eszközök, gépek beszerzése, gyakorlóhelyek kialakítása, korszerűsítése, és újabban tananyagfejlesztésre és új képzési programok bevezetésének támogatására is fel lehet használni.
Magyarországon ez a fajta központi pénzalap 1973 óta, tehát 20 éve létezik. 1989. január 1-jéig szakmunkásképzési alapként működött. Célja az volt, hogy a termelő, szolgáltató vállalatok, szövetkezetek arányos teherviselését biztosítsa. A '70-es évek elejére ugyanis olyan helyzet alakult ki, hogy a vállalatok, üzemek, szövetkezetek egyik része nem kevés pénzt fordított erre a célra, tevékenyen vett részt a szakmunkásképzés gyakorlati feltételeinek biztosításában is, a másik része viszont igyekezett kivonulni erről a területről.
Ezért a szakmunkásképzést nem folytató vállalatok és szövetkezetek már ekkor kötelezettek voltak arra, hogy évi béralapjuknak 0,25—0,35%-át fizessék be a szakmunkásképzési alapba. Az alapból a tanulók gyakorlati oktatásában részesedő vállalatok és szövetkezetek kaptak már akkor is központi támogatást.
Jelenleg a szakképzési alap felosztása az 1991-ben létrejött Országos Képzési Tanács hatáskörébe tartozik. Az Országos Képzési Tanács az alap bizonyos százalékát decentralizált alapként tanulólétszám-arányosan a fővárosi és a megyei munkaügyi tanácsok rendelkezésére bocsátja. A munkaügyi tanácsok pedig ezt pályázat útján osztják szét a törvény hatálya alá tartozó gazdálkodószervezetek és szakképző iskolák között.
A szakképzési alap további részének elosztásáról az Országos Képzési Tanács pályázat alapján dönt.
Bizottságunk megtárgyalta és egyhangúlag támogatta a törvényjavaslat elfogadását. A törvényjavaslat — mint ahogy miniszter úr is utalt rá — módosítása elsődlegesen jogtechnikai jellegű. Az államháztartási, a számviteli és a nemrég elfogadott szakképzési törvény közötti összhangot teremti meg. Mind ellenzéki, mind kormánypárti képviselőtársaink megállapították a bizottsági ülésen, hogy az előkészítő egyeztetés korrekten történt meg a törvénymódosítás esetében.
A munkaügyi tárca képviselői és a bizottság tagjai egyetértésre jutottak a tekintetben is, hogy tovább kell dolgozni egy tökéletesebb és tartalmában mélyebb megoldáson, mihelyt a társadalmi és a gazdasági környezet ezt lehetővé teszi. Ezzel azt szeretném hangsúlyozni, hogy jelen pillanatban nem tartjuk teljesen tökéletesenek, de a mostani gazdasági és társadalmi körülményekhez igazodóan elfogadhatónak tekintettük.
(11.00)
A törvényjavaslathoz 14 darab módosító indítvány érkezett bizottságunkhoz; 4 módosító indítványt egyhangúlag támogattunk; 2 módosításhoz bizottsági kapcsolódó módosító indítványt készítettünk. További 4 módosítás az egyharmados támogatást megkapta, így szavazhatunk felőle; 2 módosító indítvány nem érte el az egyharmados támogatást.
A fentiek figyelembevételével bizottságunk a törvényjavaslat elfogadását ajánlja a tisztelt Háznak. Köszönöm figyelmüket, képviselőtársaim. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir