RUDICS RÓBERT (MDF)

Full text search

RUDICS RÓBERT (MDF)
RUDICS RÓBERT (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon rövid időre szeretném a türelmüket igénybe venni. Két módosító indítványt szeretnék önökkel ismertetni, és ezeknek a támogatását szeretném kérni.
Az 1992-es költségvetési évre vonakozóan hatpárti javaslatként hét képviselőtársammal benyújtottunk egy olyan módosító indítványt, amellyel a 100 fő alatti tanulólétszámú általános iskolát fönntartó önkormányzatok támogatását szerettük volna elérni. Ezt a módosító indítványt annak idején az Országgyűlés elfogadta, és az érintett települések nagy örömmel fogadták. Lehetőséget biztosított ezzel a költségvetés arra, hogy a rendkívül nehéz helyzetben lévő kis iskolákban fönnmaradjon az oktatás, lehetőség nyíljék legalább az alsó tagozatosok helyben történő oktatására.
(10.10)
A '93-as költségvetési évben azonban történt egy változtatás, ezt a kiegészítő 500000 forintot pályázathoz kötötte az Országgyűlés, illetve differenciálta is. Úgy gondolom, és Tarnóczky képviselőtársammal benyújtottunk egy módosító indítványt ezzel kapcsolatban, hogy ezek a kistelepülések, amelyek szinte költségvetésük majdnem egészét a meglévő intézményeik fönntartására fordítják, s ezáltal nem képesek a címzett és céltámogatási pályázatokon részt venni, indokolt, hogy ezt a kiegészítő 500000 forintot megkaphassák mindenféle differenciálás és pályázat nélkül.
A módosító indítvány számát még nem tudom megmondani, mert a tegnapi napon nyújtottuk be. Kérem képviselőtársaimat és a miniszter urat, hogy támogassák.
A másik indítványt csupán egy mondatban ismertetve, Wekler Ferenc képviselő úr és több képviselőtársam is szólt arról, hogy a körzeti funkciókat is ellátó kisvárosok kiegészítő költségvetési támogatásra szorulnának éppen olyan okokból, hogy iskoláikban, egészségügyi, szociális és egyéb intézményeikben a környező települések lakosait, diákjait is ellátják, és ez a költségvetésükben nem jelenik meg.
Történtek különböző — többek között pénzügyminiszteri — ígéretek is ezzel kapcsolatban, azonban a költségvetésben mindez nem került realizálásra. Azt beláttam, hogy a költségvetés jelenlegi nehéz helyzetében ez a probléma kielégítően nem oldható meg, de hogy valamiféle biztosíték vagy garancia legyen arra, hogy az elkövetkezőkben az Országgyűlés és a Kormány gondot fordít erre a problémára, egy 66. §-sal javasolom az Országgyűlésnek kiegészíteni a költségvetési törvényt, melyben fölkérnénk a Kormányt arra, hogy ezeket a körzeti feladatokat is ellátó kisvárosokat legkésőbb a '95-ös költségvetési évben kiegészítő támogatásban részesíthessük, és ennek az elveit a Kormány már most kezdje el kidolgozni.
Még egyszer kérem képviselőtársaimat, illetve miniszter urat, államtitkár urat, hogy támogassák ezeket a módosító indítványokat. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir