HORVÁTH MIKLÓS, DR. (MDF)

Full text search

HORVÁTH MIKLÓS, DR. (MDF)
HORVÁTH MIKLÓS, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mélyen tisztelt Államtitkár Úr! Hazánk második legfontosabb üdülőterülete a Velencei-tó és környéke. Ez a természeti és gazdasági érték került veszélybe azáltal, hogy a tó szabályozott vízszintje az utóbbi időben rendkívüli módon csökkent. A tó vízpótlásának sürgős megoldása érdekében a Kormány 3066/1993. határozatával már intézkedett.
A vízpótlás megoldása azonban csak az első, ugyan a legfontosabb feladat volt. A Velencei-tó és környékének megmentése érdekében további alapvető feladat az üdülőkörzet és a vízgyűjtő területének és természetvédelmi problémáinak a megoldása.
Az önkormányzatok kezdeményezésére megalakult a Velencei-tavi Regionális Bizottság, kifejezetten azzal a céllal, hogy az egész régióra kiterjedő környezetvédelmi, természetvédelmi, vízgazdálkodási, területfejlesztési kérdésekben a minőségi idegenforgalom fejlődését elősegítő koordinációs tevékenységet folytasson.
A regionális bizottság egyéves munkája és annak tapasztalata alapján azonban megállapítható, hogy csak az önkormányzatokat összefogó társadalmi szervezet nem tudja megfelelően koordinálni a régióban felvetődő és jelentőségüket tekintve gyakran a régión is túlnyúló fejlesztési és rendezési feladatokat.
Erre való tekintettel a Velencei-tó környéki helyi önkormányzatok és a régiókban működő társadalmi szervezetek szükségesnek tartják a balatoni üdülőkörzetben létrehozott Balatoni Regionális Tanácshoz hasonló Velencei Regionális Tanács létrehozását és működtetését.
(14.40)
A Velencei-tavi Intéző Bizottság helyébe az ipari és kereskedelmi miniszter által létrehozni kívánt turisztikai tanács már csak jellegénél, szűkebb kompetenciájánál fogva sem lenne alkalmas azoknak a feladatoknak az ellátására, amelyeket a regionális tanács látna el.
Kérdezem az államtitkár urat, hogy a Kormány egyetért-e a regionális tanács létrehozásával. Ha igen, akkor kérem az államtitkár urat, hogy támogassa azt a törekvést, hogy a tanács még ebben az évben létrejöhessen. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir