PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon örülök, hogy az Országgyűlés napirendre tűzte a 14 hónappal ezelőtt benyújtott, a szociális ellátások továbbfejlesztésének irányait kijelölő országgyűlési határozati javaslatot.
Meg kell jegyeznem, hogy Csehák Judit megállapításával szemben a Kormány nem elővette és leporolta ezt a javaslatot, hanem a kormány 14 hónappal ezelőtt benyújtotta és változatlanul fenntartja, a Parlament vette elő most, amikor a szociális törvény módosításáról tárgyalunk.
Eredeti elképzelésünk az volt, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény vitájával és elfogadásával egyidejűleg sor kerül a fejlesztési irányok kijelölésére is.
Az azóta eltelt több mint egy év változásai részben új helyzetet teremtettek, és ezen megváltozott körülmények között még fontosabbá vált, hogy az Országgyűlés állást foglaljon a szociális ellátórendszer korszerűsítési elveiről és irányáról.
A változások közül két fontos területet emelek ki. Az egyik a társadalombiztosítás profiltisztításának felgyorsulása. Az önök döntése alapján 1994-ben az állami költségvetés 42 milliárd forint értékű ellátási kört vesz át a társadalombiztosítási alapokból finanszírozott ellátások közül.
Az országgyűlési határozati javaslat elkészítésekor figyelembe vettük a társadalombiztosítás profiltisztításából fakadó állami feladatok növekedését, ami tükröződik a jövedelempótló támogatási rendszer, egészségkárosodáshoz kapcsolódó juttatások, valamint a gyes továbbfejlesztésére vonatkozó javaslatokban. De egy évvel ezelőtt még a struktúraátalakítás lassabb ütemével számoltunk.
A másik a szociális törvény végrehajtása során szerzett tapasztalataink. A törvény végrehajtása sikeresnek mondható, ugyanakkor a végrehajtásban tapasztalt nehézségek azt is jelzik számunkra, hogy ilyen nagy horderejű változások nem hajthatók végre minden évben, a lakosságnak és a végrehajtásban dolgozóknak időt kell hagyni az alkalmazkodásra. Kellő tapasztalatok nélkül a folyamatos átalakításoknak inkább romboló, mint építő hatása van.
Ezzel indokolható a tervezett intézményfinanszírozási reform, vagy a személyi jövedelemadó-rendszer szociális ellátások szempontjából történő átalakításának halasztása is.
A meghozott döntések, valamint a végrehajtás tapasztalatainak birtokában, a tisztelt képviselőkkel együtt gondolkodva kell véglegesített formába önteni a szociális ellátórendszer továbbfejlesztésére vonatkozó javaslatokat és az ebből adódó feladatokat.
Az előttünk álló feladatok közül négy kulcskérdésre hívom fel a tisztelt képviselők figyelmét.
Az egyik az időskorúak részére a megélhetési minimumot garantáló nyugdíjpótló támogatás bevezetése. Az ellátás kialakításakor át kell gondolni a házastársi és jövedelmi pótlékhoz, a tsz-járadékhoz való viszonyát is. Erre utal az országgyűlési határozat szövege, de talán ennél pontosabb megfogalmazás szükséges.
Az országgyűlési határozat csak a gyermekgondozási segélyre vonatkozó elgondolásokat tartalmazza, de mára egyértelművé vált, hogy a gyes rendszere önmagában nem korszerűsíthető a gyermekgondozási díj és a gyermeknevelési támogatás nélkül. Ezen három, hasonló célt szolgáló ellátást együtt kell áttekinteni és a továbbfejlesztésük irányát meghatározni.
Elviekben kikristályosodott, de végrehajtásában nehéz feladatot jelentő, egészségkárosodottakat megillető egységes támogatási rendszer megvalósításához is szükséges az Országgyűlés támogatása, egyetértése. Ugyancsak nem veszített aktualitásából a személyijövedelemadó-rendszer és a szociális ellátórendszer közötti összhang megteremtése. Csak a kettő együttesen képes biztosítani a valóban hatékonyan működő támogatási rendszer kiépítését.
Bízom benne, hogy a fenti, a lakosság széles rétegét érintő kérdésekről történő együttes gondolkodás eredményeként olyan országgyűlési határozat fog születni, amely kellő alapot nyújt a jövő évi jogalkotó munka számára és 1995-től már a célok megvalósítása is elkezdődhet. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir