LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Full text search

LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Köztársaság 1992. évi költségvetésének végrehajtása tárgyalása fontos azért, mert ellenőrzési lehetőséget teremt a Parlament számára a végrehajtásáról, és fontos azért is, mert az eredményekből, a folyamatokból következtetéseket vonhatunk le a jövőre vonatkozóan.
Én megvizsgáltam az 1992-es költségvetés végrehajtásáról szóló jelentést, és abból is megállapítható, hogy az agrártörvénykezés, az agrárpolitika súlyos hibái sodorták a mezőgazdaságot ennyire mély válságba.
Miről van szó? Arról, tisztelt képviselőtársaim, hogy amikor a mezőgazdaság súlyos gondokkal, súlyos tőkehiánnyal küzd, milliárdok sorsa bizonytalan, milliárdok nem jutnak el azokhoz a termelőkhöz, vállalkozókhoz, akiknek azt szánták, és akiknek erre múlhatatlanul szükségük lett volna.
A kárpótlásról, a szövetkezetekről, az állami vagyonról intézkedő törvények olyan strukturális változásokat írtak elő, amit az erdészeti szakigazgatás jelenlegi rendszere nem képes követni, befolyásolni. A gazdálkodók — pénzügyi problémáik miatt — nem képesek teljesíteni az erdőfenntartási járulék befizetési kötelezettségeit, az átalakuló, széteső vagy jogutód nélkül megszűnő termelőszövetkezetek, állami gazdaságok kezelhetetlenek az alap bevételi forrása számára. Az erdőgazdálkodók megtagadták a járulékok fizetését, és az erdészeti alap is megtagadta a kifizetéseket. Ugyanis a felhalmozódott erdőfelújítási költségeket a szakágazat már nem tudja kigazdálkodni. Az alap működése csak az erdőgazdaságokra terjed ki.
Tisztelt Országgyűlés! Az ország erdei az FM-től függetlenítették magukat.
A földvédelmi alap ügye sem különb. A rekultivációs előirányzat 11%-a teljesült csupán, mert a szövetkezetek átalakulása és az állami gazdaságok privatizációja kapcsán előállt bizonytalan tulajdonosi helyzet sem kedvezett a rekultivációnak.
A halászatfejlesztési alap felhasználása a következő képet mutatta: felhasználás 57%, tartalék 43%. A vadgazdálkodási alap felhasználása még ennél is rosszabb: felhasználásra került az alap költségvetésének 52%-a, tartalékot képeztek annak 48%-ából.
Az FM-tárca kutatási alapja: az állami megbízásokra, kutatásokra 11 millió forint megtakarítás, amelylyel 18 millió tartalék keletkezett.
Úgy tűnik, hogy a többi területen — de különösen a kutatások terén — sem voltak képesek ösztönzésre érdemes célt találni. Vagy inkább talán maradjon meg a pénz, amíg a gazdaság nem áll át a kijelölt útra?
A szocialisták agrárprogramja alapján a költségvetés tárgyalásakor is elfogadhatatlannak tartottuk az állami támogatások ilyen mértékű elvonását. Különösen a feneketlen költségvetés foldozgatására, de hogy ez se kerüljön felhasználásra, el sem tudtuk képzelni.
Az FM központi letéti számla '92-ben nem más, mint egy zűrzavar — a hivatalos értékelés után —, a felhasználás 71%-a a szakember állami támogatásból átmenetileg szabad pénzeszközként értékpapír-vásárlásra fordítódott.
Összefoglalóan: a többmilliárdos erdészeti alap csak részlegesen működik, mert az erdészeti szakigazgatás jelenlegi rendszere nem képes követni, befolyásolni a strukturális változásokat. Szabadon vághatók az erdők, nem kap támogatást a telepítő.
A földvédelmi alap felhasználása '92-ben: földvédelemre 10%, értékpapír-vásárlásra 34%, tartalékképzésre 50%. Közben az ország és a Ház is a termőföldünkért és a természetvédelmi területeinkért érzett aggódással van tele. A szakember-támogatási alapból pedig a költségvetést finanszírozta gyakorlatilag az FM.
Tisztelt Országgyűlés! Az értékelés az önök feladata. Gondolkodjanak el azon, vajon a tehetetlenség az ok, vagy a korábbi struktúra szándékos ellehetetlenítését, vagy talán más célokat szolgált ez a mérhetetlen pazarlás?
Ha az agrárgazdaság támogatására fordítandó öszszegeket vizsgáljuk meg, akkor sem találunk másikat. Én részletes kigyűjtést készítettem, és megállapítottam, hogy közel 2 milliárd forinttal rövidítették meg a mezőgazdaságot azzal, hogy a költségvetési törvényt nem hajtották végre.
(17.50)
Két konkrét példa ennek a súlyát bemutatandó. Ebből a pénzből megakadályozhatták volna a sertésárak katasztrofális csökkenését 2 millió darab sertés felvásárlásánál a legkritikusabb időben, vagy ez a pénz elegendő lett volna tavaly ősszel az országban bevetett valamennyi búzaföld tisztességes megműtrágyázására. A következmények az idei termelés eredményeiből és a falvak lakóinak életében, sajnos, súlyosan mérhetők.
Azt javaslom, hogy ne emeljék a '92-es zárszámadást törvényerőre az elmondottak alapján. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir