BECKER PÁL, DR. (MDF)

Full text search

BECKER PÁL, DR. (MDF)
BECKER PÁL, DR. (MDF) Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Dr. Szabó Iván pénzügyminiszter úr az 1994-es költségvetési törvényjavaslat expozéjában október 12-én bejelentette, hogy a törvényekben előírt egyeztetések, valamint a megváltozott kamatfeltételek alapján a központi költségvetés kiadási főösszege és hiánya a benyújtott törvényjavaslathoz képest több mint 100 milliárd forinttal nagyobb.
A megállapodások, illetve az új feltételrendszerben esedékes többletkiadások költségvetési konzekvenciáit a 13549—13560-as sorszámú módosító indítványok tartalmazzák, amely indítványokat Siklós Csaba képviselőtársammal közösen nyújtottunk be.
Ennek megtörténte azt is kifejezésre juttatja, hogy a Kormány e módosulásokat a költségvetési javaslat kereteibe illeszthetőnek ítélte. Az említett képviselői módosító indítványok az alábbi témákat ölelik fel.
Először: a közalkalmazotti sztrájkbizottság és a Kormány közös nyilatkozatot fogadott el arról, hogy a benyújtott 1994. évi költségvetési törvényjavaslatban foglaltaktól eltérően már 1994-től életbe lép a közalkalmazotti bérrendszer. Az ebből adódó többletkiadások fedezetéül olyan megoldást nyújtottunk be, amely a terheket arányosan osztja meg az érintett intézményi kör finanszírozásában szerepet vállaló központi költségvetés, helyi önkormányzat és egészségbiztosítási alap között.
A helyi önkormányzatoknál a szükséges forrást legnagyobbrészt átlagosan 50%-ban a központi költségvetés biztosítja 1994-ben egyenlő részben támogatással és az önkormányzatok által megelőlegezett öszszeghez kapcsolódó garanciavállalással. A megelőlegezett összeget a központi költségvetés maradéktalanul visszafizeti 1996 és '98 között, és viseli ennek kamatterheit is, ha hitelfelvétellel párosul.
Ha ezt az összeget az önkormányzat saját költségvetéséből biztosítja, akkor két évig számára a központi költségvetés kamatprémiumot fizet. Ezek mellett az egészségbiztosítási alap fizeti a többletkiadásoknak átlagosan 20%-át, míg a helyi önkormányzatoknak kell finanszírozniuk mintegy 30%-át, mert ekkora részarányt képvisel átlagosan a költségvetésükön belül a saját és az átengedett bevétel.
Második témakör: az Érdekegyeztető Tanács fórumán a Kormány megállapodásra jutott a bérgarancia-alap létrehozásának szükségességében, s ezzel összefüggésben is a szolidaritási alaphoz való munkaadói és munkavállalói hozzájárulás mértékének módosulásában.
A munkavállalói hozzájárulás 2%-ról 1,5%-ra csökken, a munkáltatók által fizetett rész 7%-ról 7,5%-ra emelkedik, amiből 0,3% a bérgarancia-alap feltöltését szolgálja. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók terhei egyértelműen csökkennek, és emellett pluszgaranciát kapnak a béreik kifizetését illetően.
A munkanélküliek ellátási feltételrendszerének 1993. évi módosítása az eddigi folyamatok alapján forrásátcsoportosítást indokol az önkormányzatok javára, miután a munkanélküli-ellátásból kikerülők jövedelempótló támogatása — mint ellátási forma —, pénzszükséglete ebben a körben növekvő.
A harmadik témakörben az időközben új változatban benyújtott adótörvényekhez igazodóan a földadó adókedvezményként való tényleges érvényesíthetőségét javasoljuk.
Negyedik témakör: a Kormány a társadalombiztosítási önkormányzatokkal egyezségre jutott abban a kérdésben, hogy az alapok hiányának kezelésére, a hiányfinanszírozás módjára az a legszerencsésebb megoldás, ha a költségvetés az eredetileg 1996 végéig ütemezett profiltisztítást előrehozva 1994-ben — a mezőgazdasági járadékok kivételével — teljeskörűen végrehajtja. Ugyanis a társadalombiztosítási alapok együttes hiánya rendkívül magas összeg lenne, ha a 42 milliárd forintnyi profiltisztítást nem hajtanánk most végre.
Hangsúlyozni kell, hogy az államháztartás egésze szempontjából lényegében mindegy, hogy a központi költségvetésben jelenik meg a hiány, vagy a társadalombiztosítási alapokban. A társadalombiztosítási önkormányzatok és a Kormány között további megegyezés eredménye az is, hogy a következő évben az egészségbiztosítási önkormányzat is igénybe veheti az állami költségvetés forgóalapját. Ezzel a két alap konszolidált működése biztosított.
(16.20)
Ötödszörre: a Kormány időközben beterjesztette az 1994. évi Vagyonpolitikai Irányelvekre vonatkozó javaslatát. A privatizációs bevételek keletkezését és felhasználási lehetőségeit áttekintve és mérlegelve az elkülönített állami pénzalapok finanszírozási forrása az ÁV Rt.-nél keletkező bevétel lehet. Módosítási javaslatunk összhangot teremt a Vagyonpolitikai Irányelvek tervezete és a költségvetési javaslat között.
Végül az 1993. év második fél évében a Diszkont Kincstárjegyeknél 8-9%-os kamatszint-emelkedés következett be. Ez részben az úgynevezett repo-kamatok, vagyis a kereskedelmi bankok az MNB-nek ideiglenesen átadott értékpapírjaik fedezete mellett kapott hitelek kamata esetében a jegybank által kétszer végrehajtott összesen 4%-os emelés, részben a tőkepiacon kialakult viszonylagos pénzszűke eredménye. A Diszkont Kincstárjegyek iránti kereslet növelése érdekében a repo-kamatszint fölé kellett emelni a Diszkont Kincstárjegyek maximális hozamát, hogy megérje a kereskedelmi bankok számára a vásárlás. Ennek következtében 1994-re — 23-25% körüli kamatot számításba véve — a belföldi államadóssági kiadások növekedése, nettó hatását tekintve, 60 milliárd forinttal növeli a költségvetés hiányát. Az 1994. évben kibocsátandó államkötvények jegybanki megvásárolhatóságának feltételeit is egyértelművé tettük.
Tisztelt képviselőtársaim! Az előbb ismertetett módosítások, amelyeket a gazdaságban bekövetkezett változások kényszerítettek ki, a költségvetés kiadásait 108,6 milliárd forinttal növelik. — Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir