KELETI GYÖRGY (MSZP)

Full text search

KELETI GYÖRGY (MSZP)
KELETI GYÖRGY (MSZP) Köszönöm szépen, Elnök Úr, a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Köztudott, hogy a belügyminiszter úr irányítása alatt lévő több szervezetnél számos belügyi dolgozó köztisztviselőként, közszolgálati jogviszonyban végzi munkáját. Rájuk az úgynevezett kösztisztviselői törvény vonatkozik, amelyet a tisztelt Parlament az elmúlt év nyarán fogadott el. E törvény egyik nagyon lényeges meghatározása az, hogy határidőhöz — azaz tavaly december végéhez kötötte, hogy ezeknek a kösztisztviselőknek az esetében, velük való egyetértésben, bérbesorolást kell végrehajtani — bár tudomásom szerint a belügyben dolgozó köztisztviselők egy részénél ez a bérbesorolás máig sem történt meg, vagyis közel egyéves csúszás van a Belügyminisztérium ilyen irányú munkájában.
A másik, elég lényeges dolog, hogy a köztisztviselői törvény kimondja: mindazon köztisztviselők részére, akik munkájuk során éjszakai munkarendben is dolgoznak — vagyis este tíztől reggel hat óráig végzik tevékenységüket —, úgynevezett éjszakai pótlékot köteles fizetni a munkáltató. E pótlék mértéke az illetményalap 25%-a. Tudomásom szerint ezt a pótlékot az érintettek nem kapják, és a munkahelyi vezetők nagyrészt azzal bújnak ki a fizetési kötelezettség alól, illetve ennek indoklása során azt mondják, hogy a belügyminiszter úr végrehajtási utasítása nem született meg, így nincs módjuk ezt a pótlékot kifizetni.
Mindezek alapján két kérdésem lenne államtitkár úrhoz. Egyrészt, hogy mikorra várható az érintett szervezeteknél a köztisztviselői törvénynek megfelelő besorolás — még egyszer mondom, hogy közel egyéves csúszásról van szó a törvény által meghatározott időponthoz képest —, másrészt, hogy a hatályos jogszabályok alapján, államtitkár úr álláspontja szerint hogyan rendezhető az éjszakai pótlék kifizetésével kapcsolatos probléma. Köszönöm, várom válaszát. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir