MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:
MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A balatoni horgászturizmus növelésével kapcsolatban a képviselő úr szíves figyelmébe ajánlom azokat a szervezeti változásokat és a kérdést érintő egyéb körülményeket, melyek közvetve kihatnak a megoldásra.
Ezek a következők: a Balaton menti települések önkormányzatainak kezdeményezésére és azok bevonásával megalakult a Balatoni Regionális Tanács, melynek programjában szerepel a halgazdálkodás áttekintése és a horgászati érdekek fokozott érvényesítése.
Az ÁV Rt. igazgatótanácsa elfogadta a balatoni halgazdaság részvénytársasággá történő átalakulásának tervét. Az állami többségű új szervezet a Balatonon folytatandó halgazdálkodást környezetvédelmi és horgászati céllal fogja végezni, folyamatos állami kontroll mellett.
Engedje meg képviselő úr, hogy felhívjam azonban a figyelmét néhány tényre. Az eladott területi jegyek alapján viszonylag jól becsülhető, hogy az utóbbi években évente mintegy 10000 fő horgászik a Balatonon, ezeknek csak kis százaléka külföldi. A fogási naplók tanúsága szerint egy balatoni horgász átlagos fogása évente 25 kg. E mennyiségnek mintegy 50%-a nemes hal.
A hazai horgász által fizetett éves területi jegy ára 1000 forint, a külföldié nem sokkal drágább. Ahhoz, hogy a nemeshal-telepítést és ezáltal az állomány növelését a horgászturizmus érdekében növeljük, meg kellene növelni vagy a horgászdíjakat, vagy más forrásból kell erre anyagi fedezetet biztosítani. Véleményünk szerint például az idegenforgalmi alap más irányú leterheltsége erre nem alkalmas.
A kép teljessége érdekében meg kell azt is említeni, hogy a halkihelyezés legnagyobb tételét évente a kétnyaras ponty képezi, ebből 200-250 tonnát helyeznek ősszel a vízbe. A visszafogásnál a Balatoni Halgazdaság pontyból mindössze évi 10-20 tonnával részesedik, míg a regisztrált horgászfogás 170-180 tonna.
Ugyanakkor több jelzés érkezik arról, hogy terjed az orvhalászat és az orvhorgászat. Az elharapózott orvhalászat visszatartó erejű szankcionálására a Belügyminisztériummal közösen intézkedéseket tervezünk. Az idei évben egyébként a kifejezetten angolnára irányuló szelektív elektromos halászat eddig 220 tonna áruangolna kifogását eredményezte. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hagyományos húzóhálós halászat szinte teljesen szünetelt, így a horgászat szempontjából jelentős törzsállomány nagyobb mértékben maradt vissza a tóban.
Ezt azért tartom lényegesnek, mert a nemeshalállomány fölszaporodása — közvetve természetesen — elősegítheti a horgászturizmusnak a fejlődését.
Tárcánk a szektorsemleges elbírálás érvényesítése révén az idei évtől kezdve a Balatoni Halgazdaságot is kötelezi halászatfejlesztési hozzájárulás fizetésére. Várható, hogy a befizetett összeg erejéig, esetenként még annál nagyobb mértékben is támogatni tudjuk a halállomány kutatását és a halkihelyezést is.
Remélem, hogy ez a felsorolt, valóban néhány szerény, de mindenképpen lényeges intézkedés és az említett szervezeti változások ezen a téren is javulást fognak eredményezni.
Végül azt, hogy az interpelláció valós problémát érint, jelzi az is, hogy a térségből érkező, illetve jelentkező érdeklődés kielégítésének érdekében Szabó Tamás miniszter úrnak mint a térség országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére a Balatoni Halgazdaság 1993. november 19-én Balatonfüreden Szabó János földművelésügyi miniszter úr részvételével a Balaton halállományának jövője, a halászat és a horgászat egysége címmel széles körű vitát rendez. Remélem, hogy a különféle nézetek ezen a fórumon is tisztázódnak s megnyugtató megoldást nyernek, és elősegítik annak a problémának a megoldását, amelyet képviselő úr is interpellációjában felvetett.
Tisztelt képviselő úr! Tisztelt Ház! Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir