ILKEI CSABA, DR. (független)

Full text search

ILKEI CSABA, DR. (független)
ILKEI CSABA, DR. (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Előbb májusban, majd szeptemberben nyújtottam be kérdést a földművelésügyi tárca vezetőjéhez az állami erdők elherdálásával, felparcellázásával, illetve az új erdőbirtokossági társulatok megalakításának szükségességével kapcsolatban.
Miniszter úr válaszában — legutóbb október 5-én — azt ígérte, hogy a törvényi megoldást hozó tervezetet még az ősz folyamán benyújtják. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a törvényt ez az Országgyűlés a ciklus végéig el is tudja fogadni.
A lapokban, és ez október 25-én volt, idézem: "Az erdők elherdálására készülő újabb merénylet ellen emelte fel szavát és tiltakozott az Országos Erdészeti Egyesület és a Magyarország Erdőiért Egyesület." Ők abból indulnak ki, hogy a kárpótlási törvényben nincs szó az állami erdőkről, mégis több ezer hektárt jelöltek ki e célra az állami erdőgazdaságok területéből.
Az erdők köztudottan átlagosan csak 4 aranykorona értékűek, szemben az egyéb földekre jellemző, hektáronkénti 20 aranykorona-értékkel. Ezért, ha nincs licit, igen olcsón lehet megszerezni egy hektár erdőt. Egyesek gyakran 500 Ft/aranykorona áron jutottak alkalmanként több millió forintot érő faállományhoz. Például ha valakinek 20 aranykorona-értékű, tehát körülbelül egy hektárnyi szántóját vették el, akkor kiindulva az 500 forintos árból, ezért akár 5 hektárnyi erdőt is kaphat.
Nem véletlen tehát, hogy igen keresettek az erdők. Ám ma az is életbeli realitás, hogy az erdők gyors leromlásához vezet, ha az új tulajdonosok kitermelik a hasznavehető, eladható faállományt, ám elhagyják a vágásterületek felújítását. Az erdő mint új vagyontárgy, sajnos, alkalmas arra, hogy önző célokból extraprofitot hozó, úgynevezett "fagyár" legyen.
Az erdészeti szakemberek arról tájékoztatták a nyilvánosságot — több képviselőt, így engem is —, hogy újabb százezer hektár állami erdőterületet akarnak kárpótlásra kijelölni. A kárpótlási jegyek értékmegőrzési szándékával bizonyos bróker-részvénytársaságok pályázatokat készítettek, Hogyan teremthetjük meg a kárpótlási jegyek keresletét? címmel.
Az erdő mint szabad préda szellemében kiválasztották azokat a Balaton környéki erdőgazdaságokat, amelyek erdőállományuk minőségéből és földrajzi elhelyezkedésükből eredően még nyereségesen gazdálkodnak, mutatnak rá az említett erdészek. A brókrek szerintük azt tervezik, idézem: "Itt olyan ingatlanbefektetési alapot kívánunk létrehozni, amelyet kárpótlási jegyért lehetne jegyezni, és amely létrejötte után megvásárolná az államtól a tulajdonában lévő erdők egy részét. A befektetők 15% osztalékot ígérnek, ami egyébként képtelenség. Ez csak az erdők kirablásával és az egész társadalom jövőjének veszélyeztetésével érthető el." Ismétlem, az erdészek szerint. Ők úgy értékelik, hogy — és ezt szó szerint idézem — "A kárpótlási jegyek bizonyos része már rég nem a kárpótoltaknál, hanem alacsony értéken felvásárolva a brókerházak tulajdonában találhatók. Ezek a szervezetek futnak a pénzük után, és remélik, hogy a törvényhozást és a Kormányt megtévesztve elérhetik céljukat."
Mindezek alapján kérdezem tisztelt miniszter urat, mi a véleménye az említett erdészti egyesületek azon javaslatáról, hogy a magyar erdők jövőjének önös érdekekből való veszélyeztetése miatt a Parlament — idézem a folytatásban — "állítsa le az erdők további elidegenítését, a föld-, a kincstári, a környezet-, illetve a természetvédelmi, az erdő- és az erdőbirtokossági törvények megalkotásáig."
Megjegyzem, miniszter úr, mások, tőlem függetlenül, de ugyanezen cél érdekében nyújtottak be önálló indítványt. Várom szíves válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir