FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)

Full text search

FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)
FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt három év során a gazdasági helyzet általános rosszabbodásával egyre több honfitársunk került abba a helyzetbe, hogy személygépkocsijára nem tudott új gumiabroncsot vásárolni, hanem be kellett érnie használttal. Ennek logikus következményeként az elmúlt három év során jelentősen emelkedett a használt gumiabroncsok behozatala, ami ellen önmagában semmilyen kifogást nem lehet emelni, hisz egy szegény ország lakói rákényszerülhetnek arra, hogy egy náluk szerencsésebb országból származó használt, de nem elhasznált terméket vásároljanak.
Ebben az esetben azonban másról van szó. A behozatal részben magánimport formájában — így például egy négytagú család egyszeri határbelépéssel 40 darab gumiabroncsot hozhat be az országba —, részben kamionnyi tételekben hivatásos kereskedők által történt, gyakorlatilag mindkét esetben az abroncsok minőségének ellenőrzése nélkül. A magyar importőrök főként a német és osztrák kereskedőktől annak a fejében kapnak térítésmentesen vagy nagyon olcsón — 20%-ban — még az európai műszaki normáknak is megfelelő minőségű gumiabroncsot, hogy 70-80%-nyi menynyiségben használhatatlan abroncsokat, azaz effektív hulladékot is elhoznak. Ezzel a kinti kereskedő megtakarítja a hulladékgumik elszállításának a költségét, a magyar importőr pedig úgy jut nyereséghez, hogy 70%-ban környezetkárosító hulladékot hoz be az országba. Ennek a folyamatnak a következményeként Magyarország lassan más európai országok hulladékgumi-lerakó helyévé válik.
Kérdezem a miniszter urat, mit tett a tárca és a Kormány az elmúlt három év során annak érdekében, hogy ezt a folyamatot megállítsa. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir