FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)

Full text search

FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ)
FREUND TAMÁS, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Szeretném, hogy a képviselőtársak előtt érzékelhető legyen, mekkora nagyságrendről van szó: évente — a Gumiipari Szövetség becslése szerint — ezzel a technikával 1 millió darab gumiabroncs érkezett az országba. Ez három év alatt hárommillió darabot jelent, amiből több mint 2 millió volt az effektív hulladék.
A gumiabronccsal kapcsolatosan két dolgot ki kell emelni, ami a gumiabroncsot alapvetően megkülönbözteti más termékektől. Egyrészt a gumiabroncs biztonsági berendezés, másrészt környezetkárosító termék. A nyugat-európai országokban — mint ahogy a miniszter úr is elmondta — 70%-os kopásig engedélyezik az abroncshasználatot. Ez azt jelenti, hogy legalább 3 milliméteres futófelület szükséges ahhoz, hogy a gépjárművekre fel lehessen ezt szerelni.
A nálunk tapasztalható engedékenységnek következményei vannak, többek között egy részfaktor abban a helyzetben, hogy Magyarországon tízezer személygépkocsira közel kétszer annyi közlekedési baleset jut, mint a nyugat-európai országokban. Egyszer érdemes lenne összeszámolni, hogy valójában mekkora károk keletkeznek ebből az engedékenységből. Érdemes lenne összeszámolni, hogy mennyi táppénzt kell e miatt az engedékenység miatt kifizetni, mennyi kórházi ellátást, mennyi árvaellátást, mennyi baleseti járadékot és hasonló faktorokat. Egyetlen közismert esetet szeretnék csak említeni, Pusztai László válogatott futballista néhány évvel ezelőtti közlekedési balesetét, amely egyértelműen a rossz minőségű gumiabroncs használatára volt visszavezethető; bár a balesetek jelentős részében a rendőrség nem is vizsgálja ezt a kérdést.
(15.10)
Érdemes lenne megnézni a biztosítók oldaláról, hogy évente mekkora kár keletkezik ebből az engedékenységből; illetve nem őket éri a kár, hanem bennünket, állampolgárokat — többek között az elkövetkező hetekben tervezik ismét a biztosítók emelni a kötelező biztosítás díját.
Ha a dolgot a környezetkárosodás oldaláról nézem, akkor itt el kell mondani, hogy a gumi az egy olyan termék, ami több száz év alatt bomlik csak le; tehát az a folyamat, ami az elmúlt három évben megkezdődött és azóta is folytatódik, ennek az a lényege, hogy egy rövid távú nyereségért hosszú távú nagy kár éri az országot. Közismertek azok a szituációk, amikor a gumiabroncsok bálában állva véletlenül, spontán módon meggyulladnak. Ezt a gumis szakemberek úgy nevezik, hogy "pirotechnikai megoldás"; természetesen emögött mindig gyújtogatás van. A rendőrség soha nem találja meg ezeket a tetteseket, és nincs kit megbüntetni környezetvédelmi bírsággal. Ehhez hozzá kell azt tenni, hogy a legsúlyosabb környezetkárosító folyamatok egyike, amikor nyílt színen történik a gumiabroncsok elégetése.
Hogy mit tett a kormányzat az elmúlt három évben ennek a folyamatnak a megakadályozásáért, erre az egyszerű válasz, hogy semmit — asszisztált a folyamathoz…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir