GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Úr, engedje meg, hogy az első és a harmadik kérdésre adandó válaszaimat egybefogjam, azok összetartozása miatt.
Először az alap pénzügyi helyzetét szeretném megvilágítani:
A területfejlesztési alapból alapvetően két címen adható támogatás az elmaradott térségek fejlesztéséhez: infrastrukturális jellegű beruházásokhoz és munkahelyteremtő beruházásokhoz.
Az Állami Fejlesztési Intézet tájékoztatása alapján az erre vonatkozó adatok a következők 1993-ban:
Az infrastrukturális beruházások támogatásának ez évi adatai: Észak-Magyarország — tehát Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékre — 809 millió forint; Kelet- és Közép-Magyarország — tehát Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyékre — 2,8 milliárd forint, a Dunántúlra 100 millió forint. Összesen tehát 3,7 milliárd forint.
Munkahelyteremtő beruházások céljára kihelyezett támogatások ez évben a fenti bontás szerint:
Észak-Magyarországra 110 millió forint, Kelet- és Közép-Magyarországra 261 millió forint, a Dunántúlra 25 millió. Összesen körülbelül 400 millió forint.
Ezekből a számokból is kitűnik az, hogy következetesen érvényesítjük a Kormánynak azt a törekvését, hogy a támogatásokat Kelet-Magyarországra irányítsuk.
Az interpelláció második kérdésére válaszolva azt mondhatom, hogy a területfejlesztési alap működése elé került akadályok közismertek. Az egyes elkülönített állami pénzalapokról szóló tavalyi LXXXIII. törvény ez év január 1-jén hatályon kívül helyezte a tavalyi 97-es számú kormányrendeletet, amely korábban a területfejlesztési támogatásokról rendelkezett, és biztosította az alap működéséhez a szükséges jogi hátteret. Ennek helyébe a fenti törvény VI. fejezete lépett. A törvény azonban — még a kihelyezett kormányülések nyomán született — kormányhatározatokkal együtt is kevés volt a jogszerű működéshez. Így a Kormány sem tudott még eleget tenni annak a kötelezettségének, hogy a törvény alapján megalkotott országgyűlési határozat után közzétegye a feltételeknek megfelelő és támogatandó kedvezményezett területek jegyzékét.
Ezenközben az ország elmaradott területein működő önkormányzatok részéről nagy nyomás nehezedett ránk, mert beruházásaikhoz elsősorban az alaptól várnak segítséget. Ez év szeptember 28-án az Országgyűlés elfogadta a területfejlesztési támogatás irányelveiről szóló határozatot, s ezzel megnyílt az út a kedvezményezett területek jegyzékét is tartalmazó kormányrendelet közzétételéhez.
Jelezni kívánom, hogy ennek a kormányrendeletnek a megjelenésére körülbelül három hetet kell még várni.
Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékben, valamint Nógrád megyében kezdeményeztük regionális fejlesztési tanácsok fölállítását a térségi stratégiák öszszehangolása céljából. A tanács javaslattevő jogkörrel rendelkezik, és az alaphoz benyújtott pályázatokat lehetőleg az ő javaslataik alapján rangsoroljuk, tehát a helyi előkészítést így képzeljük megvalósítani.
Ez a kezdeményezés megfelel a Kormány azon törekvésének, hogy a döntéshozatalt decentralizáljuk, s így erősítsük a helyi részvételt a területfejlesztési alapnak a döntés-előkészítő folyamataiban, és bevonjuk a régió szereplőit a térségi programok kidolgozásába és megvalósításába.
A területfejlesztési alapnak a működését én sikeresnek ítélem, mert a területfejlesztési alap által nyújtott támogatásoknak átlagban a két-háromszorosát mozgósítja egyéb forrásokból, tehát ilyen módon — azt hiszem — a legsikeresebb állami pénzalap. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir