HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Ma egy hete Schamschula miniszter urat zaklattam távközlési ügyben olyan interpellációs kérdéssel is, amelyet már eredetileg is a miniszter úrnak kellett volna címeznem; ezért tévedésemet belátva fordulok most a miniszter úrhoz, remélve, hogy önnek ez a kérdés nem okoz majd 30 napi fejtörést, mint minisztertársának.
Tisztelt képviselőtársaim! Mint tudjuk, a telefon megszerzése idő és pénz kérdése. A fogyasztónak a beszélgetés díján kívül, a telefon bekapcsolása előtt meg kell fizetnie a vonalépítés költségét is, legalábbis annak tetemes részét. Magyarországon azonban — nem úgy, mint a demokráciában is előttünk járó országokban — térségenként és településenként is különböző mértékű pénzre és időre van szükség ahhoz, hogy egy állampolgár vagy egy vállalkozás telefonhoz jusson. Van, ahol csupán az alapösszeg, vagyis 12000 forint befizetése a feltétele a régen várt telefonvonal bekapcsolásának; van, ahol ez az összeg eléri a 100000 forintot is. Edelényben, körzetem kisvárosában például 49000 forintot fizetnek ezért a polgárok. A polgárok azonban — már aki teheti — a legtöbbször zúgolódás nélkül kifizetik a MATÁV által kért összeget, hiszen olyan régen várják a telefont… És ehhez még hozzáteszik az önkormányzatok is azt a néhány millió forintot, amit a MATÁV kér tőlük. Így például — mint a múlt héten is említettem — Budapest XVI. kerületének lakosai és önkormányzata együttesen 213 millió forinttal gyarapították a MATÁV vagyonát.
Most azonban újabb igazságtalanság készül. Azt a társaságot, amely vagyonának jelentős részét a fogyasztók és az önkormányzatok hozzájárulásából képezte, az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaság privatizálni készül. Fel sem merül azonban az a kérdés, hogy mi lesz a sorsa a fogyasztók és az önkormányzatok vagyoni hozzájárulásainak.
Mivel ez a kérdés — legalábbis tudomásom szerint — a privatizálást bonyolítók részéről a mai napig nem merült fel, így én kérdezem most önt, miniszter úr:
Mi lesz a sorsa a MATÁV privatizálásakor a vagyonának tetemes részét kitevő önkormányzati és lakossági hozzájárulásból megvalósult eszközöknek?
Várom a válaszát, miniszter úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir