MÁDAI PÉTER (SZDSZ)

Full text search

MÁDAI PÉTER (SZDSZ)
MÁDAI PÉTER (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Az idő múlása miatt elfogadnám a választ, csak nincs mit elfogadjak. Végül is azonosan gondolkodunk az ügyben. A különbség az, hogy én egy ellenzéki képviselő vagyok, aki bizonyos kérdést felvet. Ön egy miniszter, akinek jogában áll és kötelessége intézkedni. Valahogy az a mondás jut eszembe, hogy ahol a tettek késnek, ott a magyarázatban sosincs hiány.
Amiért ezt a témát felvetettem, az nem a kocsmárosok tisztessége vagy nem tisztessége, ez azóta téma, amióta borkimérés van. 1990. május 2-a óta a földművelésügyi tárca élén Kisgazda-miniszter áll vagy ül. Azt hiszem, hogy a bortermelés és az abból való megélés, az már nem egyszerűen borhamisítás kérdése, hanem gazdaságfilozófia. Ha nem tud a tárca érvényt szerezni sok tízezer tisztességes termelőnek, hogy a becsületesen megcsinált bora, ahogy apától, nagyapától tanulta, piacra kerüljön, mert a csalók a piacon megelőzik, akkor a tárca nem képviseli igazában ezeket az embereket.
(15.30)
Engem az interpellációra elsősorban ők kértek föl. De tovább szeretnék menni. A közel két évvel ezelőtti interpellációmban többek között arról beszéltem, hogy a borminősítés ne Pesten legyen, bízzuk a gazdákra, higgyünk bennük, nem csalni akarnak. Ebben sem történt semmi. Amit ön mond, hogy csak a régi borokra vonatkozik, miniszter úr, ez, sajnos, nem így van. Nagyon sokan vagyunk ebben az országban, akik ha vendégül látnak valakit, és fölbontanak jó minőségűnek eladott bort, kiderül, hogy az nem az. Ez sem fedi a valóságot.
De összegezve egyetlen dolgot szeretnék kérni, és ezért örülök, hogy az interpellációm előkerült. Aki az országban él, tudja, hogy jó minőségű és megfelelő mennyiségű bor van ma a pincékben többé-kevésbé már le is tisztulva. Ezt a bort akkor tudja a gazda eladni, akkor jut el a fogyasztóhoz, ha tisztességes, korrekt földművelésügyi minisztériumi tárcaközi egyeztetési támogatás van mögötte, hogy ez kerüljön a piacra. Ezt sajnos, én nem látom, ezért az idő múlása ide-oda, nem fogadom el a választ. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir