MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ)

Full text search

MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ)
MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Mint ahogy elnök úr megjegyezte, hat parlamenti frakció képviselőinek aláírásával, jegyzésével és egyetértésével önálló képviselői indítványt nyújtottam be az állami erdőterületek elidegenítésének ideiglenes korlátozásáról. Mi indokolta, hogy két héten belül immáron másodszor megfogalmazzuk ezt az igényünket, mert önök bizonyára emlékeznek arra, hogy Bereczki képviselő úr két héttel ezelőtt egy hasonló indítványt nyújtott be. Én a határozati javaslatban megpróbáltam a Kormánynak egy nagyobb mozgásteret adni, egyszersmind pedig szeretném szakmailag is megindokolni a dolog lényegét.
Ha önök végig figyelemmel kísérték a kárpótlási törvény végrehajtását, és miért ne tették volna, akkor láthatják, egyébként az elmúlt tíz napban a magyarországi írott sajtó mindegyikében komoly cikkek jelentek meg arról, hogy a kárpótlás jelenlegi végrehajtási szakaszában igencsak megnőtt az erdők iránti igény és kereslet. Természetesen semmi bajunk nem lenne ezzel, mert hiszen az Országgyűlés megalkotott egy kárpótlási törvényt, a probléma ott van, hogy az erdők iránti igény és kereslet nem azok részéről nőtt meg fokozottan, akik helyben lakók és a jogos igényüket, jogos jussukat szeretnék visszakapni a licitálás során, hanem sokkal inkább azok részéről, akiknek nincs földhöz kötődésük, mi több, felvásárolt kárpótlási jegyek tömegével jelennek meg licitálásokon, a helyben lakókat egyszersmind a licitálás lehetőségétől elütik.
Szeretném elmondani, hogy az állami erdőkre azért szeretnénk a határozati javaslatban ezt a prioritást kérni többedmagammal, mert az erdő mint olyan, talán nem túlzás, ha ezt állítjuk, és az elmúlt években környezetvédelmi, természetvédelmi szakmai konferenciákon a világon nagyon sok helyütt megfogalmazódott, nos, talán nem túlzás a jelző, az élet tüdeje, immateriális értéke rendkívüli módon megnőtt. Fejlett európai, nyugat-európai országokban az állam által kezelt erdők mindössze 3-4%-os hasznot tudnak produkálni, ma Magyarországon az állami erdők, a nemzet kincsei, a magyar természetszerű erdők mindössze 1-2%-ot tudnak produkálni. A legutóbbi időkben hallottunk olyan híreket formális vagy informális úton, hogy bizonyos kft.-k, brókercégek kiváló ingatlanbefektetési alapnak tekintik az állam által kezelt erdőket, és 15%-os osztalékot ígérnek, ígérnének azoknak, akik kárpótlási jegyükkel önmagukat részvényessé tennék az ingatlanbefektetési alapnál.
Azt hiszem, hogy nincs olyan szakértő, szakember, magyar erdész és olyan tisztességgel gondolkodó laikus, aki nem szakértője az erdőgazdálkodásnak, hogy ezt ne tartaná felháborítónak. Megjegyzem egyébként, hogy ez a sátáni terv, amelyet egy brókercég dolgozott ki, a birtokomban van, bárkinek szívesen rendelkezésére bocsátom.
Szeretném tehát kérni az önök megtisztelő támogatását nemcsak a határozati javaslat napirendre vételéhez, hanem a sürgősséghez is, mert az egész úgy ér igazából valamit. Nem akarok egy teljes elidegenítési tilalmat, csupán az erdőtörvény, a kincstári törvény, a birtokossági törvény, földtörvény — remélem — együttes megjelenéséig, egyébként pedig azon képviselőtársaimat szeretném megnyugtatni, akik személyes beszélgetések során a határozati javaslattal kapcsolatban aggályukat fejezték ki, hogy gondolkodunk és gondolkodjunk közösen azon, hogy az erdőbirtokossági törvény megszületésekor hogy tudjuk azoknak a jogos igényét orvosolni, akik valamikor erdőtulajdonosok voltak, és most, a licitálás során nem tudták az igényüket kielégíteni, mert nem helyben lakók ellicitálták tőlük az erdeiket. Köszönöm türelmüket. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir