TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. (Kisgazda)

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. (Kisgazda)
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. (Kisgazda) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Módosító javaslatomat 14075-ös szám alatt, a Balaton vízminősége és ezzel összefüggésben a Kis-Balaton vízminőségi rendszerének, a vízminőség-védelmi rendszer II-es ütemének optimális befejezése érdekében nyújtottam be a Balatoni Regionális Tanács nevében és képviseletében.
A kis-balatoni vízvédelmi rendszer fő célja a Balaton, de különösen a keszthelyi öböl súlyos vízminőség-védelmi problémáinak orvoslása, hiszen köztudott, hogy a tápanyagterhelés 35-40%-a a Zala vízgyűjtőjéről származik.
Tehát a Balaton vízminőség-védelmében kulcskérdés a Kis-Balaton teljes befejezése, ugyanakkor a korábbi pénzügyi elmaradások miatt az építés üteme lelassult. Éppen ezért az optimális, 1999. évi befejezéshez 1994-ben és '95-ben az eddiginél nagyobb pénzügyi keretre van szükség.
A Kis-Balaton vízvédelmi rendszer II-es ütemének 1994. évre tervezett beruházási összege 289 millió forint, a teljes beruházási összegnek, azaz a 3,6 milliárd forintnak csupán egytizenketted része.
A Kis-Balaton kiépítésének ilyen mértékű elhúzódása az amúgy is túlterhelt keszthelyi öböl vízminőségének további romlását okozza, mivel a növényi tápanyag és szerves anyag tovább terheli a tavat.
A vízminőségromlás természetvédelmi, környezetvédelmi, idegenforgalmi és így nemzetgazdasági szempontból is hátrányos és igen jelentős veszteségeket okozna. De a beruházás elhúzódása a keszthelyi öböl belső terhelését csökkentő iszapeltávolítás eredményességét is megkérdőjelezi, mert a már eddig megtisztított területek is újra feliszapolódnak.
Egyúttal az egész Kis-Balatont magában foglaló tájvédelmi körzet és ezen belül a fokozottan védett terület károsodása is bekövetkezne, amelyet a ramsari-egyezmény is véd mint fontos vízimadár élő- és vonulóhelyet.
A beruházás ilyen mértékű elhúzódása a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerével kapcsolatos összes eddigi munkát gyakorlatilag teljes egészében megkérdőjelezné. A szakértők számításai szerint 1994-re legkevesebb 740 millió forintot kell a II-es ütem építésére biztosítani, ezért kérem, hogy a költségvetés tartalékkeretéből a 289 millió forint előirányzaton túl további 451 millió forintot biztosítsanak.
Tisztelt Ház! Miután a Balaton védelme kiemelt nemzeti érdek, a Balatoni Regionális Tanács úgy ítéli meg, hogy a vízvédelmi rendszert az optimális ütemterv szerint kell megépíteni, mert a program csúszása miatt súlyos és visszafordíthatatlan következményekkel kellene számolni vízminőség-védelmi, vízgazdálkodási, környezetvédelmi, természetvédelmi, tehát öszszességében nemzetgazdasági szempontból. Ehhez kérem a tisztelt Ház támogatását.
A következő módosító javaslatom a gazdasági és társadalmi szempontból elmaradott települések kiegészítő támogatásához kapcsolódik, és 14197-es szám alatt nyújtottam be.
Tisztelt Ház! A területfejlesztési támogatások irányelveiről és a kedvezményezett területek besorolásának feltételrendszeréről szóló országgyűlési határozat kimondja, hogy a térségi felzárkóztatás és a regionális válságkezelés céljait érvényesíteni kell, többek között az önkormányzati szabályozás kiegyenlítő mechanizmusaiban is.
A költségvetés erre a célra 1,7 milliárd forintot különített el, az elmaradott települések érvényes listája hiányában az e célt szolgáló úgynevezett normatív többlettámogatás egy főre eső összege nem volt véglegesíthető.
(12.30)
A módosító indítvány a keret felhasználásával a támogatás differenciált meghatározására tesz javaslatot, nevezetesen az elmaradott településeken 2300 forint/fő értékre, az elmaradott körzetekbe tartozó településeken pedig 1200 forint/fő értékre. Az összeg meghatározásának jogforrása a költségvetési törvény. A hivatkozott országgyűlési határozat III. fejezete az elmaradott települések körére írja elő a normatíva tervezését.
A módosító indítvány a tervezés alapján az elmaradott települések körét határozta meg, az 1993. évi 2200 forint/fő megemelését javasolja 2300 forint/főre. Ugyanakkor a térségi felzárkóztatás szempontjait is figyelembe vevő keret, melynek meghatározásával a költségvetési törvény egyértelműen jogforrást teremt, az előző kategóriába nem tartozó településeket 1200 forint/fő kiegészítő támogatással javasolja tervezni, tehát ez a tárcán belüli módosítás a költségvetés fő öszszegét nem érintené.
Ennek a javaslatnak az elfogadását indokolja, hogy a támogatás beszűkítése az elmaradott települések körére radikális visszalépést jelentene az eddigi kedvezményezett települések körében, hiszen a korábbi, körülbelül 700000 kedvezményezett fő helyett a kedvezmények ez esetben csak mintegy 350000 főt érintenének. A javasolt differenciált megoldással a kedvezmények 1 millió főt érintenének. Ennek a kedvező társadalompolitikai kihatásai mellett további indoka: a területfejlesztési alapból biztosítható támogatásokhoz, a sokszor nehezen összekuporgatható saját erő kiegészítéséhez a kedvezményezettek teljesebb köre kapna lehetőséget. Ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat módosító indítványom támogatására. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir