ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Full text search

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Az elnök pártatlan. (Derültség.)
PAP ANDRÁS (MDF)
Igen… A Közlekedési és Vízügyi Minisztérium költségvetéséhez nyújtottam be egy, de tulajdonképpen két módosító indítványt, pontosabban csatlakozó módosító indítványt. Érdekes módon a kétféle igény egészen közel rendelődött egymáshoz a költségvetés számozása szerint, hiszen azonos a fejezet, azonos a cím, azonos az alcím, az előirányzati csoportszám is azonos, mindössze a kiemelt szám változna meg. A célom az, hogy egy 1 milliárd forintos összeget a dunai rehabilitációs feladatok megvalósításától a Volán autóbusz-rekonstrukcióira fordítson a kormányzat.
A dunai rehabilitációs feladatokra 2 milliárd forintot irányoz elő a tervezet, ebből 1 milliárd forint elvonását javaslom. Indokaim a következők.
A dunai rehabilitációs feladatokra mintegy három év alatt körülbelül — kamataival együtt — 12 milliárd forintot szánna a kormányzat. Ez egy igen magas összeg. Ennek a részletezése itt most nem szerepel az előterjesztésben. A vízlépcsőrendszerrel foglalkozó ideiglenes bizottság vizsgálta a részletes tervezetet is, ami a kiadásokat illeti. Itt csak a magam véleményét mondhatom el: én nem találom kellőképpen indokoltnak azt, hogy miért ilyen magas ez az összeg. Ez részben az árképzés mechanizmusából fakad, részben pedig abból, hogy ezeket a munkákat a jelenlegi ütemezésben nem tartom kielégítőnek, és nem tartom az érdekeinknek megfelelőnek. Azért nem, mert az elsődleges célomnak, célunknak vélem, hogy a nagymarosi körgát lebontása minél előbb meginduljon, ezzel is jelzést kapjon az, hogy a kormányzatnak és a magyar államnak egyértelmű szándéka az, hogy ne épüljön vízlépcső Nagymarosnál sem. Az árképzéssel kapcsolatos részletekre itt most nem kívánok kitérni, de néhány anomáliát tapasztaltam — a bizottsági ülésen elhangzott indoklás engem nem győzött meg. Éppen ezért célzom azt is, hogy a fennmaradó 1 milliárd forintot is a munkálatok sorrendjének megfelelő korrekciójáig zárolja az Országgyűlés. Erről csak az indoklásban teszek említést.
Az ily módon felszabaduló mintegy 1 milliárd forintot szeretném átcsoportosítani a Volán-vállalatok autóbusz-rekonstrukciójára. Pontos tudomásom van arról, hogy a Volán-vállalatok milyen elaggott autóbuszparkkal rendelkeznek, milyen munkát kell végezzenek ahhoz, hogy minden nap üzemképes kocsik gördülhessenek ki a garázsokból, a szerelőműhelyekből.
(22.50)
1 milliárd forintot szán már a költségvetés ilyen célra, de ezt én kevésnek tartom. Az ily módon nyerhető további 1 milliárd forint révén jelentősen kibővíthető lenne a gépkocsipark. Ez egyértelműen közcélokat szolgál, közel 100 — tehát többtízes nagyságrendben — új gépkocsit lehetne beszerezni.
Ennek iparserkentő hatása is van, feltehetőleg magyar buszokat vásárolnának, ez nyilván pezsdítőleg hatna a magyar gazdaságra is az autóbuszgyártás közvetítésével, ugyanakkor a gépkocsik üzembiztonságát, közlekedési biztonságát, balesetbiztonságát nagymértékben javítaná, megindítana bizonyos kölcsönmechanizmusokat is. Tehát nemcsak 100, hanem esetleg több száz gépkocsi felújítására, motorcseréjére, környezetkímélő motorokkal való felszerelésére nyílna mód a mintegy 1 milliárd forintból. Ezeket a célokat szerettem volna elérni ezzel a módosító indítvánnyal, és köszönöm a szót. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir