PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Sokkal szimpatikusabb volt az ön válasza, mint amit a miniszter úr nem sokkal korábban produkált Halász képviselő úrnak, tudniillik akkor azt mondta, hogy Magyarországon az jár jól, aki nem tisztítja a szennyvizet.
Azt gondolom, ehhez képest szakmailag lényegesen elmozdultunk. Ettől függetlenül sajnálatos módon nem tudom elfogadni a választ, és röviden hadd indokoljam meg önöknek.
Tudniillik nem áll az az állítás, miszerint '94-ben ez a cél támogatható lenne. Itt van a költségvetési törvény, annak a 17. §-a, a (2) bekezdés, itt felsorol három támogatható célt: egészségesivóvíz-ellátás, életveszélyessé váló tantermek és egészségügyi intézmények.
(16.00)
Az összes többi, ami itt nem került felsorolásra, nem támogatható '94-ben. Az 1994. évben a sérülékeny vízbázisokon csatornázást nem folytathatnak az önkormányzatok, mert nincs rá központi keret. Ez szembenáll a '92-es évi LXXXIX. törvénnyel, ahol az első sorszám alatt szerepel a vízgazdálkodás, ezen belül is a szennyvízelvezetés és tisztítás.
Ezzel szinkronban van a 36/1993-as májusi országgyűlési határozat, amely kimondja, hogyha nincs keret a költségvetésben, akkor is első helyen áll a szennyvízkérdés. Ehhez képest a Kormány a költségvetési törvényből mégis kihagyta és a nem támogatható célok közé sorolta. Azt gondolom, ez tény, ezt törvényekből és törvényjavaslatokból idéztem.
Hogy ezt még alátámasszam, a Kormány egy 5556-os tájékoztatójában kiemelte, hogy a csatornázottság terén egyszerűen nem engedhető meg, hogy legalább évi minimálisan 3-4 milliárd forintot ne fordítson a központi költségvetés csatornázásra. Megállapította azt is, hogyha ezt nem teszi meg, akkor súlyos károkkal fogunk a későbbiekben számolni.
Én a délelőtti vita során, a részletes vitában elmondtam, hogy milyen szakmai indokok szólnak amellett, hogy bizony a költségvetésben ezen céloknak benn kell szerepelni, és ezen célokat támogatni kell. Azt gondolom, ahhoz, hogy elérjük az európai színvonalat, 5-600 milliárd forintra van szükség. Ha ebből évente 3 milliárdot vállal fel a Kormány, hármat az önkormányzatok, 50-50%-os megosztásban, könnyen belátható, hogy száz év alatt érünk el egy európai színvonalat, s azt el kell mondanom ehhez, hogy a vízbázisok 20-25 évnél többet biztosan nem bírnak ki. Erről a területről — úgy érzem — a költségvetés egyetlenegy évre sem vonulhat ki, és nemhogy 2,5 milliárd forintot, hanem ennek a többszörösét kell, hogy fordítsa erre a célra. Ezért is szólt úgy az utolsó kérdésem, hogy a központi költségvetésen kívül milyen megoldásokban gondolkodik még a Kormány, tudniillik ez a száz év — én azt gondolom — túl sok ahhoz, hogy a vízbázisokat megvédjük.
Amikor arra kérem képviselőtársaimat, hogy ne fogadják el államtitkár úr válaszát, akkor én azt szeretném elérni, hogy a Parlament ezzel is mutassa meg a Kormánynak azt, hogy azokat a költségvetési módosításokat támogatja, amelyek arról szólnak, hogy az önkormányzatoknak ezen címzett és céltámogatási igényét korrigálja a Kormány, és a költségvetési törvénybe kerüljön be, egyetlenegy év ne maradjon ki, amikor ezek a támogatások elmaradnak. Köszönöm figyelmüket, és kérem, ne fogadják el a választ. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir