KŐRÖSI IMRE, DR. (független)

Full text search

KŐRÖSI IMRE, DR. (független)
KŐRÖSI IMRE, DR. (független) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Harminc nap után miniszter úr válaszolt interpellációmra. Én a szándékot megköszönöm. Tanulmányoztam válaszát, és azt hiszem, sokat tanultam belőle. Mindenesetre megnyugtató, hogy semmi különösebb gond-baj a MOL Rt.-nél nincs: egy tőkeerős cég, átmeneti zavarok támadtak, de ezeket biztos, hogy a jövőben ki tudja küszöbölni, a tőkebevonásos privatizáció pedig egészen bizonyos, hogy egy dinamikusan működő céget fog eredményezni. Mégis, három kételyemet hadd osszam meg önökkel.
(15.10)
Ez a három kétely a következő. A MOL Rt. olyan helyzetben van most, hogy átmeneti gondjai vannak, annak ellenére, hogy — ha az elmúlt három évet megnézzük — a nyersolaj világpiaci ára nem emelkedett, a feldolgozott termékek magyarországi forgalmazása viszont több mint 3,5%-ra, illetve bizonyos helyzetekben több mint 4%-ra emelkedett. Tehát lényegesen nagyobb nyereségrátával dolgozhat, miután a felvásárlási ár a világpiacon az elmúlt időben csökkent — hozzáteszem: még reálértékben is.
Egyetlenegy mondat nem tetszik a miniszter úr válaszában, a második oldal harmadik bekezdése, ahol kiemeli, hogy abban a nehéz helyzetben az olajmaffia működése is szerepet játszott. Kérem tisztelettel, ha valakinek a nehéz helyzetben a működése szerepet játszott, az egyedül a MOL Rt.-é. Miért? 1991-ben a MOL Rt. hto-t, háztartási tüzelőolajat 596000 tonnát értékesített, 1992-ben 1168000 tonnát, tehát 1 millió tonnánál többet értékesített.
Ugyanebben az időben a gázolaj megdöbbentő módon, azonos mértékben, mintegy 400000 tonnával csökkent a MOL Rt. értékesítése. Tehát magyarul mondva, ha a maffia szerepet játszott ebben a rossz helyzetben, akkor a MOL Rt. által kibocsátott termékeknél teremtették meg ennek az alapját.
Tudom, rendkívül nehéz ezt elmondani, de sajnálatos az a tény, hogy ez nem is fog megváltozni, mert már mindenki tudta, hogy olajmaffia van a mi kis hazánkban. Akkor is, még 1993 első fél évében is még mindig a hto-t emeli tömegében és a gázolajat csökkenti. Kérem tisztelettel, szakmai kérdés: a hto-nak a csökkenő ipari felhasználás miatt kevesebbnek kellene lennie, viszont egyetlenegy dolog miatt több: mert nagyobb rajta az árrés, mint a gázolajon. Ennek csak egyetlenegy problémája van — és a válaszomat ezzel be is fejezem —, kérem tisztelettel, az olajmaffia működését a jelenlegi szituációban a MOL Rt. teremtette meg. Miután ezek tények, a MOL Rt. és a Kormány által kiadott statisztikai adatok alapján mondhattam el ezt, annyit azért hadd osszak meg önökkel: sajnálatos módon hatalmas adókiesés van, önök pedig, akik a költségvetésben bizonyos tételeknél megpróbálják a következő évet is még finanszírozhatóvá tenni, hacsak a MOL Rt. normálisan működik… (Az elnök csenget.) — Köszönöm szépen, elnök úr, akkor ma önöknek a költségvetési hiányuk nagyságrendekkel kevesebb.
Miniszter úr válaszát azért nem tudom elfogadni, miután elolvastam a Kormány jelentését, amelyben ezek az adatok sajnálatos módon megdöbbentően szembesülnek a valósággal. Köszönöm szépen. Még egyszer mondom, nem tudom elfogadni a választ. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir