SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Először is engedjék meg, hogy rámutassak az elhangzott kérdésnek egy sajátos vonatkozására, a kezdetére. Itt a képviselő úr nem átallott elismerő szavakat használni bizonyos arzénmentesítő programok jelenlegi állásával kapcsolatban. Bárha ilyen objektív megszólalás gyakrabban történne a Ház mindkét oldalán! Ezt megköszönve, megpróbálok objektíven válaszolni a tényleges kérdésekre is.
Az amerikai adatokban említett 35 mikrogrammos érték a fél évnél kisebb csecsemőkre vonatkozik. Itt a vízfogyasztás mennyisége is jelentősen kisebb, ilyen értelemben lehet ezzel számolni. Egyébként kívánatosnak is mondják szakértők — éppen az Egyesült Államokban — a 300 mikrogramm/napos bevitelt. A tolerálható maximális napi összes bevitel az Egészségügyi Világszervezet legújabb állásfoglalása szerint 1 milligramm/napban, másképpen kifejezve 17 mikrogramm/ testsúlykilogramm/napban határozza meg. Itt tulajdonképpen az az érdekes, hogy a WHO egy kívánatos napi jódbevitelről beszél, ez 80 usque 150 mikrogramm.
Nagyon lényeges az is, hogy a WHO rendkívül óvatos. Állásfoglalása szerint nem áll elegendő adat rendelkezésére ahhoz, hogy akár irányértéket, akár határértéket adjanak az ivóvízben megengedhető jodidkoncentrációra vonatkozóan. A határérték megállapítása ugyanis nemcsak az egészségkárosító hatás, hanem egyéb szempontok alapján is történhet, mint az úgynevezett organoleptikus tulajdonság dolgában.
Az interpellációban, helyesebben az ön kérdésében, az említett 100 mikrogramm/liter érték nem határérték, hanem kívánatos érték.
A konkrét kérdésekre hadd mondjam a következőket. Az első kérdés, hogy milyen eredményekről tudunk beszámolni a közegészségügyi vizsgálatokat illetően. Az ivóvíz jodidtartalmának fölmérése az egész országban megtörtént. Ez alapján állítható, hogy az ország lakosságának 80%-a mindössze 25 mikrogramm/ liter jódtartalom alatti vizet fogyaszt. A jódürítéssel végzett vizsgálatok is rámutatnak arra, hogy ez kevés, ezért 1949 óta jódtartalmú konyhasó van forgalomban Magyarországon.
Az ANTSZ Békés Megyei Intézete és az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint a megye lakosságának 10%-a 100—1500 mikrogramm/liter körüli vagy — ahogy azt hallottuk — azt meghaladó jódtartalmú ivóvizet fogyaszt. Ez különösen a víz klóros fertőtlenítése esetén jelenthet bizonyos problémákat. Nincs adatunk arra nézve, hogy a víz és egyéb szennyezőanyagai a jóddal együttesen okoznak-e valamilyen speciális — mondjuk — magyar vagy Békés megyei veszélyeztetettséget.
E felmérés során néhány településről jeleztek olyan megbetegedést, amely esetleg ennek a jódnak betudható, de hitelesen elfogadható, bizonyítható adataink nincsenek.
Tájékoztatni tudom képviselő urat a második kérdéssel kapcsolatban, hogy az előbb említett szervek a kérdés fontosságára való tekintettel felmérést kezdtek az ivóvízben előforduló nagy mennyiségű jodid, illetve jodid és arzén együttes károsító hatásának konkrét megvizsgálására. Az epidemiológiai vizsgálatok adatfelvétele nagyrészt megtörtént, jelenleg a feldolgozás folyik, a tudományos értékelés '94 első negyedévének végére, második negyedévére várható. Ekkor lehet hiteles állásfoglalást tenni az ügyben.
A jódnak az ivóvízszabvány előírásai közé történő felvételével kapcsolatban azt tudom mondani, hogy az ivóvízszabványban az általam megszerzett tájékoztatások szerint a jódra vonatkozó határérték sehol a világon nem jelent meg. Az USA-ban tejre adtak ki egy ilyen adatot, ami egyébként 1000 mikrogramm/ literes értéket jelent. (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idő múlását.) Japánban a napi jódbevitel 200-tól 7000 mikrogrammig változik.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir