WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (FIDESZ)

Full text search

WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (FIDESZ)
WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A sajtóból már hosszabb idő óta rendszeresen értesülünk a Nemzeti Alaptanterv készüléséről, különböző, újabb és újabb, de el nem fogadott változatairól. Legutóbb a Magyar Hírlap november 15-i számában "NAT-puccs" címmel jelent meg írás a Nemzeti Alaptanterv kidolgozásának tanügyi botrányon túlmutató történéseiről, a fejlesztésnek ideológiai és pártbefolyásolási törekvéseket sejtető, elszabadult vezetőkre is utaló, fordulatokban bővelkedő folyamatáról.
Maximálisan osztom a cikk írójának a véleményét: az ügy kapcsán a művelődésügy valóságos frontvonalai mutatkoznak meg. "Nem a kormánypártiság vagy ellenzékiség vállalása, nem vallási elkötelezettség vagy vallási kívülállás tagolja szekértáborokra immár egy szakma képviselőit. Az igazi ellentét a szigorú szakmai igényesség és a dilettantizmus: a megegyezéskészség és az ultranacionalista ideologizálás között fedezhető fel."
Úgy gondolom, itt az ideje annak, hogy az Országgyűlés tájékoztatást kapjon arról, mi a helyzet az oktatás-nevelés e kiemelten fontos alapdokumentumával, annál is inkább, mivel a Parlament ez év július 12-i ülésnapján fogadta el a közoktatásról szóló törvényt, melynek 9. § (1) bekezdése kimondja, hogy a nevelés és oktatás kötelező tartalmi követelményeit a Nemzeti Alaptanterv határozza meg, amely a tantervi alapelvekből és a tantervi követelményekből áll.
Jóllehet a törvény nem ír elő határozott határidőt a Nemzeti Alaptanterv elkészítésére, a szakmai nyilvánosság előtti megmérettetésére, mégis úgy gondolom, hogy a törvény elfogadása után több hónappal, de nemkülönben a több éve folyó munka és viták után nemcsak időszerű, hanem elvárható az eddig végzett munka bemutatása.
Fontos volna ez annál is inkább, mivel értesüléseim szerint a tantervi alapelvekről van olyan vélemény, hogy az tévúton jár, és nem arról szól, amiről kellene, nevezetesen: nem a tartalmi szabályozás oktatáspolitikai elvei jelennek meg benne. Egyes értékelések szerint az elkészült követelmények nem biztos, hogy alkalmasak széles körű alkalmazásra. A külön fejlesztési műhelyekben készülő tantervi alapelvek és a tantervi követelmények pedig inkoherensek egymással.
A fent említettek miatt kérdezem az államtitkár úrtól:
1. Szándélkozik-e a tárca hivatalos tájékoztatást adni a NAT-tal összfüggő, eddig végzett munkákról — beleértve a költségkihatásokat is?
2. Mit tesz a tárca vezetése annak érdekében, hogy a nemzeti alaptantervben a szakszerűségi szempontok maximálisan érvényesüljenek, illetve, hogy az elkészülő alapdokumentum a lehető legszélesebb szakmai konszenzuson alapuljon?
3. Mikor szándékoznak sort keríteni a nyilvános szakmai vitára, és mikor lesz elfogadásra előterjesztve a tantervi alapelvek? Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir