BEJCZY SÁNDOR (Kisgazda)

Full text search

BEJCZY SÁNDOR (Kisgazda)
BEJCZY SÁNDOR (Kisgazda) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az alkotmányügyi bizottság tisztelt elnöke említette a nevemet, a módosító javaslatom tárgyában végső határozatot ezek szerint még nem hozott az alkotmányügyi bizottság.
Mindenesetre a benyújtott javaslatommal kapcsolatban a gondolataimat mégis tisztelettel a tisztelt Ház tudomására hozom.
Módosító javaslataim lényege, hogy a fegyveres erők, a rendőrség és a felsorolt többi rendvédelmi szerv hivatásos állományú tagjainak az Alkotmány tiltsa meg a politikai pártokhoz való tartozását, pártpolitikai tevékenységét, s ezt a tilalmat érvényesítsük, részletezzük a honvédelmi törvényben is.
Az alaptörvény jelenlegi formájában ugyan lehetővé teszi a hivatásos állomány párttevékenységének korlátozását, de ez majd csak a párt tisztségviselésére vonatkozik, magát a párttagságot az Alkotmány nem tiltja.
Javaslatomat az indokolja, hogy a hivatásos katonák, a rendőrök és a többi rendvédelmi szerv hivatásos állományának tevékenysége megköveteli a pártatlanságot, a pártok befolyásától való mentességet.
A honvédség, a rendőrség és a rendvédelmi szervek tevékenysége akkor lehet pártok feletti, akkor tudnak igazán össznemzeti célokat szolgálni, ha tagjaik körében fel sem merül a gyanúja a pártok befolyásának, a politikai részrehajlásnak.
Kétségtelen, hogy ez igen kemény korlátozás, ami ugyan nem érinti az alapvető emberi jogokat, de olyan jogot korlátozna, ami a demokráciában magától értetődő.
(10.30)
Az Alkotmány mai formájában lehetővé teszi e jog korlátozását, és a Parlament döntésétől függ: megtiltjuk-e a hivatásos katonák, rendőrök és a többi rendvédelmi szerv hivatásos állományú tagjai párttagságát. Az általunk követendőnek tekintett jogrenddel rendelkező országok nem egységesek e kérdés megválaszolásában: van példa a teljes korlátozásra és a megengedő gyakorlatra is. Van, ahol csak laktanyákban tiltják a pártok működését, politikai tevékenységét, de több országban teljesen egyértelmű a tiltás a hivatásos állomány párttagságát illetően.
Maguk az érintettek — hivatásos katonáink, rendőreink — eléggé egyértelműen helyeselnék, ha törvény korlátozná a hivatásos állomány párttagságát, politikai szervezetekhez való tartozását. Döntő többségük nem akar politikai szervezet tagja lenni, s azt sem szeretné, ha a környezetében párttagok lennének. A hivatásos állomány véleménye az előző rendszerben átélt helyzetéből, az akkor szerzett tapasztalatokból fakad, és teljesen érthető, ha a jövőben szeretnék elkerülni a pártállamban kialakult helyzeteket.
Közismert, hogy korábban a hivatásos katonák többsége tagja volt az akkori egyetlen politikai pártnak. Ez a kötődés azonban részükről csak olyan mértékű volt, hogy a rendszerváltozás idején semmiféle ellenállást nem váltott ki a párthadseregjelleg megszüntetése, ellenkezőleg: felszabadultság volt jellemző a hivatásos katonákra a pártbefolyás felszámolásakor.
Pontosan ismerjük a hivatásos katonák véleményének alakulását e kérdésekről. A Honvédelmi Minisztérium megrendelésére az utóbbi pár évben rendszeresen elvégzett szociológiai felmérések szerint a hivatásos katonák túlnyomó többsége — közel 70%-a — helyeselné, ha nem lehetnének tagjai semmilyen politikai szervezetnek, pártoknak. Véleményem szerint a honvédelem a hadsereg, a társadalom és szabadon választott parlamentjének ügye, amelyet egyetlen párt sem sajátíthat ki magának. Megítélésem szerint nem lehet még egyszer "a párt honvédelmi politikája" fogalomkörben értelmezni a haza védelmének ügyét. Úgy gondolom, hogy a hadseregnek a mindenkori kormány politikája szerint kell cselekednie — hangsúlyozom: a mindenkori kormány politikája szerint —, s e kormány a parlamenti demokráciában legtöbbször pártkoalíciók alapján jön létre.
Úgy gondolom, a hivatásos katonákat nem vezérelhetik pártérdekek, nem befolyásolhatják pártkötelezettségek, hanem kizárólag a hatályos törvények és a szolgálati szabályzat szerint kell élniük, és szolgálatukat teljesíteniük. Az eltérő pártérdekek megjelenése a katonai hierarchiában egyesek elvtelen megkülönböztetéséhez, jogtalan, nem szakmai tudáson alapuló előmeneteléhez járulna hozzá — mint korábban.
Amennyiben a politikai állásfoglalás is helyet kapna a hivatásos katonák, rendőrök mindennapi megítélésében, akkor a kontraszelekció veszélye ismételten megjelenhet, felerősödhet.
A már említett felmérések szerint a hivatásos katonák kisebb része máris feszültséget tapasztal környezetében amiatt, hogy párttagok is vannak közöttük. A korábbi időszakhoz képest a változás az, hogy nem a párttagok és pártonkívüliek közötti különbségek jönnek létre, hanem aszerint alakulnak a viszonyok, hogy ki mely párt tagja, mely párttal szimpatizál.
Nem tartozik szorosan ide, de mint a koalíciós időknek — tehát a '45—'46—'47-es időknek — élő tanúja mondom, hogy talán a fegyveres testületeknél — a rendőrségnél, de magánál a honvédségnél is — rettenetesen nagy volt a párthovatartozás hangsúlyozása, sőt az a furcsa helyzet is előállt nem egy esetben, hogy, mondjuk, kisgazdapárti miniszter volt a honvédelmi miniszter, belügyi államtitkára is volt a Kisgazdapártnak, ugyanakkor nyugodtan mondhatom, teljesen, szinte százszázalékosan az akkori kommunista párt hatalma, ereje, szinte drasztikus fellépései hozták azt a helyzetet, amely meggyorsította a Rákosi-rendszernek a — sajnos — teljes uralomra jutását. Ezt csak közbevetőleg mondom azoknak, akik ebben a korban még nem éltek.
Ugyancsak a Honvédelmi Minisztérium megrendelésére végzett közvélemény-kutatások szerint az ország lakossága körében is eléggé egyértelmű az a vélemény, hogy a hivatásos katonák ne legyenek tagjai egyetlen pártnak, politikai szervezetnek sem. A jelenlegi megoldást — hogy csak a pártban viselt vezető szerepet tiltja meg a törvény — csak minden tizedik megkérdezett tartja helyesnek.
Természetesen a jövőben, ha esetleg napirendre kerül az új alapokmány megalkotása, ismét meg lehet vizsgálni ezt a kérdést, és én magam sem tartom elképzelhetetlennek, hogy akkor már nem szükséges az általam most javasolt korlátozás. A jelenlegi helyzetben viszont meggyőződésem, s gondolom, érveim alapján mások is osztani fogják nézetemet, hogy akkor döntünk helyesen, ha a fegyveres erők, a rendőrök és a többi, a javaslatban felsorolt rendvédelmi szerv hivatásos állományú tagjai párttagságának tiltását tartalmazza Alkotmányunk.
Mindezek alapján tisztelettel kérem az Országgyűlést, támogassa benyújtott javaslataimat. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir