RÓZSA EDIT (SZDSZ)

Full text search

RÓZSA EDIT (SZDSZ)
RÓZSA EDIT (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy családbarát módosító indítványt nyújtottam be Büky Dorottya, Kóródi Mária, Halda Alíz és Hodosán Róza képviselőtársnőimmel. Javaslatunk azokat a fiatalokat támogatja, akiknek behívása, illetőleg a behívás után keletkezett körülmények miatt sorkatonai szolgálatuk teljesítése olyan súlyos helyzetbe hozza a hozzátartozókat, amelyben egyedüli megoldás a sorkatonai szolgálat elhalasztása vagy félbeszakítása.
A honvédelemről szóló törvényjavaslat 5. fejezete szabályozza a honvédelmi kötelezettségek rendszerét. E rendszerbe tartozik többek között a katonai szolgálati kötelezettség, továbbá a szolgálat elhalasztása és félbeszakítása is.
Szolgálathalasztásra egészségi okból, családfenntartói kötelezettség, tanulmányok folytatása miatt, illetőleg fontos közérdekből vagy jogos személyi érdekből kerülhet sor, félbeszakításra pedig ehhez hasonló, de szigorúbban körülhatárolt, taxatíve felsorolt indokok alapján. A törvényalkotó kiemeli ebből az úgynevezett családfenntartói szolgálathalasztást, és kimondja, idézem: "Családfenntartói kötelezettség miatt a sorkatonai szolgálatra való behívását el lehet halasztani annak a hadkötelesnek, aki a vele közös háztartásban élő beteg, állandó ápolásra vagy gondozásra szoruló egyenes ági felmenő rokonát, kiskorú testvérét, feleségét vagy gyermekét egyedül tartja el, ha a rászorulónak eltartásra kötelezhető más hozzátartozója nincs, és a hadköteles behívása az eltartott hozzátartozó létfenntartását veszélyeztetné."
A jogalkotó szándéka tehát egyértelmű, mégis kimaradt a rászoruló családtagok egy fontos köre, nevezetesen: védeni kell azt a közös háztartásban élő beteg, állandó ápolásra vagy gondozásra szoruló egyenes ági felmenő rokont, kiskorú testvért, házastársat vagy gyermeket is, akinek ápolását vagy gondozását más hozzátartozó, illetve egészségügyi, szociális intézmény sem tudja ellátni. Különösen érintettek azok a beteg, magatehetetlen szülők vagy nagyszülők, akiknek egyetlen támaszuk a hadköteles fiatal. Szintén veszélyeztetett helyzetbe kerülhet a házastárs, a kiskorú testvér és a gyermek is. A törvényjavaslat 110. § (3) bekezdése rendelkezik ugyan arról, hogy ha a gondozásra szoruló gyermek gondozását a hozzátartozók ellátni nem tudják, a jegyző javaslatára átmenetileg bentlakásos gyermekintézményekben, csecsemőotthonban, nevelőotthonban lehet elhelyezni, ez azonban a jegyzőt nem kötelezi, és az sem kizárt, hogy az elhelyezés nem megoldható.
(12.10)
Mindezen felül ez a szabály csak a gyermekekre vonatkozik, és hadd tegyem hozzá: ugye, nem ez az ideális megoldás?
A törvényjavaslat 77. §-a (1) bekezdését tehát javasoljuk kiegészíteni az általam elmondottaknak megfelelően azzal, hogy szolgálathalasztásra akkor is sor kerüljön, ha az említett beteg, állandó ápolásra vagy gondozásra szoruló családtagok ápolását vagy gondozását sem más hozzátartozó, sem pedig egészségügyi, szociális intézmény nem tudja ellátni.
Alapvetőnek tartjuk továbbá, hogy a családfenntartói okból történő szolgálathalasztás megadása kötelező legyen, hisz a jogalkotó a családfenntartói kötelezettség egyik, nélkülözhetetlen elemének tekinti azt, hogy a hozzátartozó létfenntartása a hadköteles fiatal bevonulása esetén veszélyben lenne.
Ezen javaslatunkat erősíti meg az is, hogy a törvényjavaslat 83. § (1) bekezdése b) pontja a szolgálat félbeszakítását kötelezővé teszi, ha a családfenntartói kötelezettség a bevonulás után következik be. A törvény rendelkezéseit összhangba kell hozni, mivel azonos családi körülmények alapozzák meg mindkét szabályt.
A törvényjavaslat az indokok fennállásának igazolására kellő garanciákat ír elő, ezért ezeket a szabályokat nem érintettük.
Kérem képviselőtársaimat, hogy az általam elmondottak alapján támogassák ezt a módosító indítványt.
Tisztelt képviselőtársaim! A részletes vita arról szól, hogy a képviselők indokolják szóban indítványaikat, ezzel is növeljék az esélyt, hogy ezt a tisztelt Ház elfogadja. Meg kell mondjam, nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert az előterjesztő képviselője nemhogy támogatta az indítványt, hanem fölajánlotta segítségét, hogy némi pontosítással kapcsolódó módosítást készíthessünk. Ezúton szeretném megköszönni a nagyon korrekt segítségét a tárca képviselőinek, és kérem kormánypárti képviselőtársaimat, hiszen most már csak rajtuk múlik, hogy támogassák módosító indítványainkat, és fogadják el ezt a családbarát módosító indítványt. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir