SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:

Full text search

SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:
SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az alkotmányügyi bizottság több napon át tartó tárgyalássorozat keretében foglalkozott a honvédelmi törvényhez benyújtott 422 módosító javaslattal, illetve a honvédelmi törvénnyel összefüggésben előterjesztett alkotmánymódosító törvényjavaslattal és az ahhoz benyújtott 12 módosító indítvánnyal.
Először az utóbbiról néhány tájékoztató szót. Az alkotmánymódosító törvényjavaslat tárgyában a tisztelt Ház részére 14539-es szám alatt áll rendelkezésre az alkotmányügyi bizottság, illetőleg a honvédelmi bizottság együttes jelentése.
Az alkotmányügyi bizottság lényegében a 12 módosító indítvány közül a hatpárti egyeztetés során kialakított alkotmánymódosító javaslatokat támogatja, melyet Perjés Gábor, Mécs Imre, Bejczy Sándor, Szili Sándor, Wachsler Tamás és Hasznos Miklós képviselő urak jegyeznek.
Egyetlenegy kérdés tekintetében nem döntött még az alkotmányügyi bizottság: Bejczy Sándor képviselőtársunknak alkotmánymódosító indítványában, amely a 40/B. §-át módosítaná az Alkotmánynak, azt (4) és (5) bekezdéssel egészítené ki. Az alkotmányügyi bizottság a döntését még elhalasztotta.
Ez a javaslat arra irányulna, hogy a fegyveres erők, a rendőrség, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, büntetés-végrehajtási testületek, a Vám- és Pénzügyőrség, a polgári védelmi szervek, valamint az állami és önkormányzati tűzoltóság hivatásos állományú tagjai nem lehetnének tagjai pártnak, és nem folytathatnának pártpolitikai tevékenységet.
Egy további javaslat pedig úgy rendelkezne, hogy a fegyveres erők nem hivatásos katonai állományú tagjainak pártban való tevékenységeire a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmados szavazatával elfogadott törvény korlátokat állapíthatna meg.
A bizottságban a hozzászólások a javaslat alapiránya tekintetében rokonszenveztek. Amiért a végső döntést még nem alakítottuk ki, az az volt, hogy úgy látjuk: bizottsági szinten újragondolnánk, hogy ilyen tág körben indokolt-e ez a szabályozás. Hangsúlyozom: az alapiránnyal a bizottság tagjai — legalábbis a megszólalók — egyetértettek. Bizottságunk ebben az egy módosító indítványban a javaslatát később fogja a Ház tudomására hozni.
Egyébként az alkotmánymódosító törvényjavaslatot a bizottság által támogatott javaslatokkal együtt — és ezek a támogató javaslatok teljes mértékben megfeleltek a honvédelmi bizottság támogató javaslatainak is; tehát a két bizottság állásfoglalása közös a módosító javaslatokat illetően — az alkotmánymódosító törvényt egyhangú állásfoglalással az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja.
A honvédelmi törvény kapcsán — ha lehet, még rövidebb leszek — a 422 módosító indítvány közül az alkotmányügyi bizottság általánosságban egyetértett a honvédelmi bizottság javaslataival. Nagyon kevés pont az és nem lényegbevágó, ahol más vélemények fogalmazódtak meg.
Talán még név szerint Wachsler képviselő urat említeném meg. A javaslatai közül számossal egyetértett az alkotmányügyi bizottság — általában azokkal, amelyekkel a honvédelmi bizottság is egyetértett.
Úgyhogy e törvényjavaslat kapcsán is a két bizottság — a honvédelmi és az alkotmányügyi bizottság — közös véleményéről számolhatok be globálisan, és végül arról, hogy a honvédelmi törvényjavaslatot az alkotmányügyi bizottság az általa támogatott módosító javaslatokkal, illetőleg az általa előterjesztett módosító javaslatokkal együtt ugyancsak egyhangúlag elfogadásra ajánlja az Országgyűlésnek. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir