KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A szocialista frakció támogatta Tarnóczky Attila és Rudics Róbert indítványának napirendre tűzését, mert hitünk és megítélésünk szerint az indítvány a közalkalmazottak valós sérelmeire keres orvoslást, még akkor is, hogyha ezeket a sérelmeket csak részben és igen szűk körben tudja valóban feloldani.
(9.40)
Az egyik kérdéskör, amelyben az indítvány — változatlanul megítélésünk szerint igen jó szándékkal — próbál változtatni: a közalkalmazotti jogviszonyba beszámítható egyéb munkaviszony körének kibővítése. Rendkívül széles körű sérelme a közalkalmazottaknak, hogy az 1992. július 1-je előtt szerzett munkajogviszonyuk, köztisztviselői és szolgálati jogviszonyuk nem vagy csak részben számít be közalkalmazotti jogviszonyukba. Éppen ezért hátrány érheti őket a bérbesorolásnál, a végkielégítés megállapításánál, a szabadságuk megállapításánál, a felmentési idő, a jubileumi jutalom időpontjának kiszámításánál.
Mindezek rendkívül széles körben sértik a közalkalmazottak érdekeit. És bár örülünk Tarnóczky Attila és Rudics Róbert javaslatának, mégis meg kell állapítanunk, hogy a beszámítással kapcsolatos egész komplex kérdéskörben tulajdonképpen egy viszonylag szűk kört érintő sérelem orvoslására tettek javaslatot. Megoldást ajánlanak azoknak a közalkalmazottaknak, akik elvesztették korábbi munkaviszonyuk egy részét a bérbesorolásuk kiszámításánál. Meg kell mondjam, hogy ez a közalkalmazottaknak egy viszonylag szűk köre. Hiszen minden munkajogviszony beszámít a közalkalmazotti jogviszonyba, amit a törvény hatálya alá tartozó intézménynél szereztek, illetve akkor is folyamatosnak számít a munkajogviszonyuk, ha a munkakörük betöltéséhez szükséges képesítéssel rendelkeztek és bárhol másutt dolgoztak a társadalmi munkamegosztás területén.
Még egyszer ismétlem, bár vannak olyanok, akik a képesítésüket munka közben szerezték és nem önkormányzati állami iskolában és egészségügyi intézményben dolgoztak, ez a közalkalmazottak teljes számához képest viszonylag szűk kör. A javaslat jó szándékú, de nem oldja meg a közalkalmazotti jogviszonyba beszámítható idő teljes problematikáját, és sokkal többen vannak sérelmet szenvedettek, mint akiknek a sérelmeit ez a javaslat most orvosolja.
Különösen fájlalom, hogy megjelent egy olyan módosító indítvány az indítványok között, amelyik ebben az ügyben is a megoldást 1995. január 1-jére tolja el. Tehát mindazok, akik e javaslat szerint kedvezőbb helyzetbe kerülhetnének, a kedvezőbb helyzetüket csak 1995. január 1-jétől élvezhetik.
Nem hiszem, hogy ne mondhatnám el: megkérdeztem tegnap az előterjesztőtől, hogy mi az oka ennek a határidő-halasztásnak. … azt mondta, hogy a pénzügyi tárca számításai szerint ennek az indítványnak a realizálása 6,8 milliárd forintba kerülne.
Én elmondtam már a költségvetés vitájában, hogy, sajnos, nem tudom, mennyi a közalkalmazotti terület teljes bértömege. Azt viszont tudom — hiszen ez a Pénzügyminisztériumtól származó adat —, hogy a közalkalmazotti bértáblázat január 1-jei hatálybaléptetése a Pénzügyminisztérium számításai szerint valamivel több mint 40 milliárd forintot igényel.
Képviselőtársaim! Teljesen lehetetlennek tartom, hogy ez a — még egyszer hangsúlyozom — viszonylag szűk közalkalmazotti kör olyan nagy összegű többletet igényelne, amit a Pénzügyminisztérium megjelölt. S ez a nagy összeg — mert a 6,8 milliárd forint valóban nagy pénz — lehetetlenné tenné, hogy ennek a szűk körnek a jogsérelmét orvosoljuk 1994. január 1-jétől. Úgy gondolom, hogy a bizonyítási eljárás azt terheli, aki a számot mondta, mert nekem természetesen nem állnak rendelkezésemre a bizonyításhoz szükséges információk.
A másik ága, a másik része Tarnóczky Attila és Rudics Róbert indítványának az F kategóriára vonatkozik. Erről képviselőtársaim már szóltak. Itt is megértem az előterjesztők szándékát, csak azt szeretném leszögezni, hogy a jogalkalmazás bizonytalanságát nem feltétlenül és nem mindig a törvények korrekciójával kell megoldani. Utolsó vagyok, aki ezt a törvényt védem. Ebben a törvényben rengeteg a hiba, a törvény ellentmondásban van a Munka Törvénykönyvével, amellyel párhuzamosan kell használni, és éppen ezért mind a munkáltatók, mind a jog alanyai meglehetősen nehezen tudják önmagukra vagy szervezetükre alkalmazni a jogszabályban leírtakat.
Mégis úgy gondolom, hogy a végrehajtásra vonatkozó ágazati jogszabály meglehetősen határozott és egyértelmű. Ha tehát van olyan eset, amikor egy közönséges — elnézést kérek a kifejezésért —, tehát átlagos módon kétszakos tanári diplomát szerzett kollégát kétdiplomásként sorolnak be, és ezzel a többiekhez képest jogtalan előnyhöz jut, akkor ezt a rossz jogalkalmazást valószínűleg a munkaügyi bíróságok ítéletével, illetve — ha nem kedvező ítélet születik — a Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiumának állásfoglalásával kellene feloldani. Nem nagyon tudom elképzelni, hogy az F fizetési fokozatba tömegesen kerülnének be kollégák úgy, hogy másokkal szemben jogtalan előnyökhöz jutnak, amit természetesen én sem helyeselnék. És elfogadom, hogy ez egy intézményen, tantestületen belül elfogadhatatlan feszültségeket okozna.
A módosító indítványok egy része más jogalkalmazási kérdést érint. Tudjuk azt, hogy az elkövetkezendő időszakban a költségvetési intézmények — legyenek államiak vagy önkormányzatiak — jelentős része ki fog kerülni az önkormányzatok vagy az állam hatásköréből, és át fog kerülni az egyház vagy más magánmunkáltató hatáskörébe. Ezeknek az intézményeknek a munkavállalói megváltozott munkajogi szabályok alá kerülnek. Meggyőződésem, hogy ezzel kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiumának állásfoglalására lenne szükség, mint ahogy a Munkaügyi Kollégium állást foglalt a gazdálkodószervezetek jogutódlással történő megszűnésének esetére is. Ez a Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiumának közismert 154-es számon jelzett állásfoglalása.
A közalkalmazotti területen a helyzet egy kissé más. Hiszen, ha egy önkormányzati intézményt az önkormányzat — mondjuk közoktatási megállapodással — magánmunkáltatónak ad át, akár egyháznak, akár alapítványnak, akár gazdasági vállalkozásnak, akkor a korábbi közalkalmazottak — még egyszer ismétlem — más munkajogi szabályok alá kerülnek, kikerülnek a közalkalmazotti törvény hatálya alól, és a Munka Törvénykönyve hatálya alá kerülnek.
Hitem szerint ebben az esetben mechanikusan nem alkalmazható a 154. állásfoglalás, hiszen ott azonos munkajogi környezetben történő jogutódlásról van szó, a munkavállalók alapvető élethelyzete, jogi helyzete nem változik meg. Egy biztos, hogy ezt a bizonytalan jogalkalmazási helyzetet nem lehet úgy megoldani, ahogy — egyébként nagyra becsült — Szél Péter kollégám javasolta.
Szél Péter kollégám javaslata ugyanis azt mondja ki, hogy közalkalmazott mindenki, az is, aki nem közalkalmazott. Ha a közalkalmazotti törvény logikáját elfogadjuk, és elfogadjuk azt, hogy közalkalmazottnak a törvény az állami vagy önkormányzati költségvetési szervnél dolgozókat tartja, akkor nagyon nehéz elfogadni egy olyan logikát, amelyik ezt a kört kitágítja és azt mondja, hogy közalkalmazott az is, aki nem állami és nem önkormányzati költségvetési szervnél dolgozik. Ebben az esetben visszatértünk ahhoz a kiindulóponthoz, amelyet egyébként a munkatörvények vitája során a Szocialista Párt ajánlott, hogy legyen egy egységes Munka Törvénykönyve, és csak a speciális szabályokat rögzítsük más jogszabályokban.
Vissza lehet térni erre az útra, és ezt a Szocialista Párt támogatná. Csak ezt nem lehet megoldani olyan módosító indítvánnyal, amelyet Szél Péter ajánlott, hanem a törvények teljes áttekintésére lenne szükség.
Végül Tarnóczky Attila és Rudics Róbert képviselőtársaim indítványával, a bizottsági tárgyalásokkal és az eddig elhangzott, részletes vitában elmondott felszólalásokkal kapcsolatban szeretnék egy általános észrevételt megfogalmazni.
Mindannyian, akik képviselők vagyunk, felelősséget érzünk a törvényességért, felelősséget érzünk azokért, akiket képviselünk.
(9.50)
Természetesen törekszünk arra, hogy olyan jogszabályok megalkotására tegyünk indítványt, amelyek szolgálják azokat, akiket képviselünk, amelyek erősítik a jogbiztonságot, feloldják a gyakorlati élet konfliktusait.
Mégis nagyon nehéz ellenzéki képviselőként viszonyulni azokhoz az önálló képviselői indítványokhoz, amelyek a kormánypárti oldalról érkeznek. Egy kormánypárti képviselői önálló indítvány mögött mindig nagyon nehéz felmérni a Kormány szándékait, felmérni azt, hogy az érintett tárca milyen álláspontot alakít ki a stratégiai kérdésekben, most ebben az esetben a közalkalmazotti törvény átfogó módosításával kapcsolatban.
Mindannyian tudjuk, hogy a közalkalmazotti törvény átfogó módosítása elkerülhetetlen. Azok a generális feszültségek, amelyekre az előbb csak érintőleg utaltam, ezt nagyon erősen alátámasztják. Rendkívül erős a jogbizonytalanság a közalkalmazotti területen, a jogbizonytalanságot pedig — bármilyen jó szándékú is két képviselőtársam indítványa — ezzel az indítvánnyal megszüntetni nem lehet. Ebben a vitában a Kormány álláspontja rejtve marad. Tegnap estétől ma reggelig természetesen lehetetlen volt átnézni egy tegnap kiadott ilyen vastag együttes jelentést. Mégis azt látom, hogy néhány indítvánnyal a Kormány támogatása valamiféle kormányzati szándékot sejtet. Megjelenik a Kormány támogató szándéka az 1995-ös hatálybaléptetésnél, erre az előbbiekben utaltam. De ha az információim pontosak — ha nem pontosak, elnézést kérek —, támogat a Kormány egy olyan indítványt is, amely az F kategóriába való besorolás feltételeként 15 év adott munkáltatónál töltött munkaviszonyt jelöl meg.
Mindebből számomra az következik, hogy a Kormánynak elkötelező értékű nyilatkozatot kellene tennie arról, hogy a jövőben mi a szándéka a közalkalmazotti törvénnyel, hiszen a Tarnóczky—Rudics-indítvánnyal kapcsolatos álláspontunkat csak a kormányzati szándékhoz mérve tudjuk kialakítani.
Legvégül: bármennyire is furcsa, ebben a konkrét esetben elfogadom, sőt egyetértek mindazzal, amit az alkotmányügyi bizottság nevében Salamon László képviselőtársam mondott. Semmi nem veszélyezteti jobban a jogbiztonságot, mint az átgondolatlan, improvizatív módosítgatása a törvényeknek. Egyetlen képviselőtársam módosító indítványának jó szándékát sem vonom kétségbe. Ebben az együttes jelentésben azonban egy kétségbeejtő tarkaság foglaltatik össze. Ezek az indítványok egymásnak ellentmondanak, ezek az indítványok — ha abba a helyzetbe kerülnénk, hogy egyikét-másikát a Parlament elfogadja — tökéletesen szétverik a közalkalmazotti törvény logikáját, és még nehezebb helyzetet teremtenek, mint ami eddig volt. Mi magunk is számos olyan pontját fedeztük fel a törvénynek, amelynek korrekciójára sürgősen szükség volna. De éppen azért, mert a törvény át nem gondolt, koncepciótlan módosítását még nagyobb veszélynek tartjuk, mint a jelenlegi helyzet fenntartását, ezért a magunk részéről azt az indítványunkat, amelyik nem kapcsolódik szorosan Tarnóczky Attila és Rudics Róbert indítványához, visszavonom. A számát be fogom jelenteni. Ez az indítványunk a Munka Törvénykönyve alkalmazhatóságára vonatkozik a közalkalmazotti területen.
Tartalmát változatlanul jogosnak tartom, hiszen megkönnyítené a kollektív szerződések megkötését, de bízom abban, hogy a törvény átfogó módosítására valóban sor kerül, kormányzati előterjesztésre. Ha pedig kormányzati előterjesztés nem születik, akkor meg fogjuk keresni a módját a törvény áttekintésének, és ekkor fogjuk az indítványunkat újra a Parlament elé terjeszteni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir