SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:

Full text search

SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:
SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottságunk külön előadót nem állít. A tegnapi nap folyamán megtárgyalta a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat. Meg kell jegyeznem — nyilván erre szó fog kerülni —, nemcsak mi, hanem más bizottságok is megtették ezt már a mi munkánkat megelőzően.
Ennél a törvényjavaslatnál rá kell mutatnom egy sajátos eljárási körülményre. A Tarnóczky—Rudics-féle törvényjavaslat a közalkalmazotti törvény egy meghatározott passzusát és problémáját kívánta előtérbe helyezni és az ott jelentkező problémát kívánta orvosolni. Ugyanakkor e törvény kapcsán számos olyan módosító javaslat érkezett, amely sem tartalmi, sem a törvényhelyet tekintve alaki, formai összefüggésben nincs, sőt semmiféle összefüggésben nincs az előterjesztett eredeti törvényjavaslattal. Pusztán az tette lehetővé e nagyszámú módosító javaslatnak az előterjesztését, hogy azonos törvényt kívánt módosítani a Tarnóczky—Rudics-féle törvényjavaslat, illetve a hozzá benyújtott módosító javaslatok köre.
Az alkotmányügyi bizottság — követve valamenynyi, az ügyben eljárt más országgyűlési bizottság eljárását — ezeket a javaslatokat eljárási okból eleve nem támogatta.
Tehát az volt az álláspontja — a Kormány képviselőjével és az előterjesztőkkel: Tarnóczky Attilával és Rudics Róberttel egybehangzóan —, hogy a törvényjavaslathoz nem kapcsolódó módosító indítványok megfontolásának és tulajdonképpen ilyen számos, szerteágazó irányban a közalkalmazotti törvény felülvizsgálatának nem ez a megfelelő helye és ideje vagy — hogy pontosabb legyek — alkalma. Erre tekintettel, miután egyetlenegy bizottság sem foglalt úgy állást — a szociális bizottság néhány állásfoglalását kivéve — ezekben a módosító javaslatokban, hogy amögött valóságos érdemi vizsgálat legyen, hanem ezek mögött olyan állásfoglalás állott, hogy eljárásilag indokolatlan a mostani rendezés, és ebből a kiindulásból valamennyi bizottság ellenezte, nem támogatta ezeket a javaslatokat, egyharmados támogatást sem megadva számukra, az alkotmányügyi bizottság sem kívánt a maga részéről ettől a gyakorlattól eltérni, és hasonlóképpen járt el.
(9.10)
Ez mindenképpen hozzátartozik a beszámolóhoz, hiszen így világos az a kép, hogy gyakorlatilag azok a javaslatok, amelyek nem az eredeti törvényjavaslathoz csatlakoztak tartalmilag, teljesen egységesen és egyöntetűen, egyik bizottságtól sem kaptak egyharmados támogatást sem.
Ezek mögött tehát nem feltétlenül tartalmi okok húzódnak — erre a pontos, tárgyilagos kép érdekében rá kellett mutatnom.
Egyébként az alkotmányügyi bizottság a törvényjavaslatot, a bizottság által támogatott módosító javaslatokkal együtt, az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir