SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy módosító indítvány kapcsán szeretnék beszélni a részletes vitában is, amelyet Fodor Tamással együtt terjesztettünk elő.
A gondolatot, amelyet megpróbáltunk megfogalmazni, valamennyi bizottság egyértelműen támogatta. A konkrét kivitelezés tekintetében azonban viták voltak — és erről szeretném röviden tájékoztatni a tisztelt Országgyűlést.
Javaslatunk annyiban kapcsolódott a Tarnóczky— Rudics-féle javaslathoz — bár gyakorlatilag önálló javaslat volt —, hogy a besorolásnál ne érje hátrány azokat, akiket az elmúlt rendszerben politikai meggyőződésük miatt hátrány ért a közalkalmazotti tevékenységük végzése során. Javaslatunk előkészítése során komoly dilemmáink voltak, sokat gondolkodtunk, hogy szabad-e beadni ezt a javaslatot. Nem azért, mert javaslatunk nem reális problémát kíván megoldani, hanem azért, mert féltünk attól, hogy javaslatunk előterjesztésével esetleg olyan folyamatot indítunk el, amelyet nem vagyunk képesek a későbbiekben kordában tartani.
1990 tavaszán még a Németh-kormány a kulturális, művészeti életben több személyt rehabilitált. Kártalanítást is kaptak, azonban munkajogi helyzetük nem rendeződött. Közülük többen hosszú ideig, évekig nem tudtak elhelyezkedni, fordításokból, négermunkából éltek — és az ő egykori sérelmeik tulajdonképpen újratermelődnek akkor, ha a közalkalmazotti törvény keretében a szolgálati idejüknél ezeket az időtartamokat nem lehet figyelembe venni.
Mi attól tartottunk, hogy erre a méltánylandó indokra hivatkozva olyanok is igényekkel lépnének föl — ellenőrizhetetlenül —, akiknél ez az indok valójában nem áll fenn, és utólag próbálják akkori tevékenységüket valamiféle ellenállói színben feltüntetni.
A mi javaslatunk éppen ezért bizonyos korlátozásokat tartalmazott, garanciákat tartalmazott, hogy ezt az igényt ne lehessen bármilyen módon, különösebb igazolások nélkül előterjeszteni. Tisztában voltunk azzal, hogy az általunk megjelölt korlátok lehet, hogy szűkítik a valóban, méltányolhatóan sérelmet szenvedettek körét, ez azonban mégis csak garanciát jelentett volna arra, hogy ne álljanak elő alaptalan igényekkel.
Két módosító indítvány érkezett a mi javaslatunkhoz: az egyik Illéssy Istvántól, a másik Török Ferenctől. Mind a kettő általánossá teszi ennek a rehabilitálásnak a lehetőségét, de egyik sem tartalmaz olyan garanciákat, hogy ezt a méltánytalanságot ki jogosult megállapítani, hogyan állapíthatják meg, egyáltalán, milyen szempontokat lehet ennél figyelembe venni.
Nem vonom kétségbe, hogy a mi javaslatunk valóban szűk körű. Nyitottak vagyunk arra, hogy bármiféle garantált bővítésre sor kerüljön, azt azonban veszélyesnek tartanánk, hogy egyszerűen egy közszolgálati főnök saját maga döntse el, hogy egy ilyen időt figyelembe lehet-e venni vagy sem. Éppen a visszaélések elkerülése végett, vita folyt az alkotmányügyi bizottságban a további garanciák kidolgozásán — és ez a vita még nem zárult le. Remélhetőleg a kapcsolódó módosító indítványok megvizsgálásakor az alkotmányügyi bizottság megnyugtató megoldást fog találni, amely mind a két szempontot — a megfelelő garanciát, és ugyanakkor azt is, hogy lehetőség szerint senki ne szenvedjen sérelmet a továbbiakban — meg tudja oldani.
(9.20)
A jelenlegi helyzetben azonban azt szeretném jelezni, hogy a kétféle álláspontnak megfelelő módosító indítványok még nem jelentenek megnyugtató megoldást, annak ellenére, hogy több bizottság ezeket végigtárgyalta, és az lenne a kérésem, hogy a szavazásnál a kialakuló végleges álláspontnak megfelelően a tisztelt Országgyűlés azt a megoldást támogassa, amelyet majd Tarnóczky Attila, illetőleg Rudics Róbert támogatni fog, mert azzal mi is egyet fogunk érteni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir