TÓTH TIHAMÉR, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

TÓTH TIHAMÉR, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár:
TÓTH TIHAMÉR, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A most tárgyalás alatt levő önálló képviselői indítvány — amelyik a közalkalmazotti törvény egyes rendelkezéseit kívánja módosítani — jól példázza azt, hogy parlamenti munkánk negyedik évében is szinte alapkérdésekkel kell foglalkoznunk. Nagyon sajnálom, hogy két képviselőtársam, Király Zoltán és Szél Péter épp nincs a teremben, de remélem, ahogy az előző felszólalásom nem, a mostani el fog jutni hozzájuk, és tudomásul veszik azt, hogy ha egy-egy önálló képviselői indítványnál, amelyik a napirendre vételénél konkrét módosítani kívánt törvényhelyeket jelöl meg, és az Országgyűlés erről határoz, ehhez adja a beleegyezését, akkor nem lehet ezt követően oldalról, a plenáris ülés szándékát megkerülve minden egyéb más kérdéssel kiegészíteni a benyújtott önálló indítványt. Ha valaki már korábban, a két képviselőhöz hasonlóan gondolkodott a közalkalmazotti törvény módosításának szükségességéről, csatlakozhatott volna az önálló indítványhoz, és akkor egy szélesebb körű képviselői indítvánnyal lehetne módosítani.
Nem ezt tartjuk a megoldásnak. És már a napirendre vételkor közöltük a kormányzat álláspontját: igenis folyamatban van a közalkalmazotti törvény átfogó felülvizsgálata, mert az elmúlt egy év nagyon sok kérdésben hozott olyan tapasztalatot, amelyek indokolják azt, hogy a törvény módosítását a kormányzat kezdeményezze. Említettem, hogy a közalkalmazotti törvénynek éppen az a része a legproblematikusabb, amelyik még hatályba sem lépett, a besorolás és a fizetés.
Pontosan a körülmény miatt, hogy '94. január 1-jével lép hatályba a törvénynek ez a része, indokolt az, hogy a kormányzat a képviselői indítvány benyújtása után támogassa azt, egyszerűen azért, mert ismerjük a törvényalkotási mechanizmust, ami a törvény előkészítése során működik, utána megfejelve ezt az Érdekegyeztető Tanácsnál eltöltött idővel és változtatásokkal, egyszerűen lehetetlenné tenné azt, hogy ebben az évben olyan elfogadott törvény jöjjön ki, kerüljön kihirdetésre, amelyik ezt a problémát megoldja, azonkívül '94. január 1-jétől alkalmazni is lehet.
Tehát még egyszer szeretném mindenkinek hangsúlyozottan kijelenteni, és megnyugtatni az aggódókat, hogy hozzánk is eljutottak azok az észrevételek, amelyek a közalkalmazotti törvény eddigi alkalmazásával kapcsolatban felvetődtek. A módosítás folyamatban van, a tárcaközi egyeztetés folyamatban van, és még ebben az évben egy átfogó módosítási javaslattal fogunk jönni a Ház elé. (A szónok rövid szünetet tart. — Kósáné dr. Kovács Magda szólásra jelentkezik.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir