TÓTH TIHAMÉR, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

TÓTH TIHAMÉR, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár:
TÓTH TIHAMÉR, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár: Szerintem tudnak hangot adni, ha akarnak. (A mikrofon ismét működik.) Néhány gondolatot még közvetlenül az önálló képviselői indítványról.
Támogatjuk elsődlegesen a közalkalmazotti törvénynek a fizetési besorolás feltételét megváltoztatni szándékozó részét, egyszerűen azért, mert itt is bebizonyosodott az, hogy, sajnos, a törvény írott és egyértelműen is alkalmazható rendelkezései sem úgy kerültek alkalmazásra a gyakorlatban, mint ahogy azt a jogalkotó elvárhatta volna. Magam is tudok olyan példákat, amelyekről Kósáné Kovács Magdolna szólt, hogy nem hiszi, hogy ilyenek történtek. De valóban történtek, mert nagyon sok helyütt felsőbb állásfoglalásra, városi és megyei önkormányzati szintű állásfoglalásra egyszerűen úgy sorolták be a pedagógusokat, hogy a kétszer egyszakos diploma többet ér, mint az egyszer megszerzett kétszakos diploma. De mondhatnék még egyéb és ettől súlyosabb eseteket is. Ugyanis az elmúlt időszakban nemcsak állami iskolai rendszerben lehetett képesítéseket szerezni, hanem működtetett a párt is olyan intézményeket, ahol szakképesítést nyújtó bizonyítványt lehetett szerezni. Ma még ezt is pluszdiplomaként veszik figyelembe. Nem akarom mondani, hogy tulajdonképpen nem is lehet olyan nagyon csodálkozni, amikor az ember végigmegy az oktatási intézmények nevein és elég gyakran találkozik még régi munkásmozgalmi hősökről elnevezett intézményekkel.
(10.00)
Tehát egyértelművé kell tenni valóban azt, hogy melyek azok a diplomák, és hogyan kell itt a besorolást elvégezni.
További része a képviselői indítványnak — az F kategóriába soroláson túlmenően — a 13. havi juttatás méltányosabb szabályozása, amivel ugyancsak egyetértünk.
Fölmerült itt két témakörben a Kormánynak nem egészen tisztázott egyeztető szándéka. Az egyik az 1995. január 1-jei határidő. Valóban ezzel a határidővel tudjuk támogatni, mert egyszerűen nem lehet ma a költségvetési fedezetét megteremteni annak, hogy január 1-jétől ezt életbe lehessen léptetni. És mi próbálhatunk itt kedveskedni és kedvükbe járni a közalkalmazottaknak, de a legtöbb helyen ezt az önkormányzatoknak kell kigazdálkodni, és ahogy én kaptam a jelzéseket az önkormányzatok többségétől, nem mindenütt vannak felkészülve arra, hogy '94. január 1-jével ezt az emelt szintű besorolás következtében előállott anyagi terhet tudnák vállalni.
Befejezésül szeretném még elmondani azt, hogy a képviselői indítvány eredetileg tervezett és annál nem tágabb részeinek a változtatásával, illetve az indítvány elfogadásával a kormányzat egyetért. Éppen azért ért egyet, mert tudjuk, hogy most a határidő sürgőssége miatt ezt csak így lehet megoldani. Ugyanakkor szeretném elmondani még egyszer képviselőtársaimnak, hogy minden egyébre, a közalkalmazotti törvény visszásságainak megszüntetésére vagy jobbítására akkor nyújtsanak majd be módosító indítványokat, amikor elkészül és beterjesztésre kerül a kormányzat által a közalkalmazotti törvény módosításának tervezete. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir