TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! A Ferihegyi repülőtér környezetszennyezése — pontosabban: kerozinszennyezése — ügyében először 1984-ben került sor bírságolásra: a Malévet ekkor a Vízügyi Igazgatóság bírságolta, és ugyanakkor elrendelték a figyelőkutak létesítését is a szennyezés felszín alatti mozgásainak a megfigyelésére.
Itt szeretném elmondani, hogy ebben az időben még nem volt bevett eljárás a felszín alatti szennyezések eltávolítására. Miután a figyelőkutakban a kerozin elmozdulása volt érzékelhető, azonnal megkezdődtek a környezetvédelmi hatósági eljárások, és ezek alapján a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség határozatban kötelezte a Malévet ez év márciusában arra, hogy a Ferihegyi repülőtéren a kerozin nem megfelelő tárolásával okozott talajszennyezést 1995. december 31. napjáig szüntesse meg, és a kitermelt szennyezett anyagot ártalmatlanítsa, a szennyezés megszüntetése érdekében végezzen feltárásokat, és állapítsa meg a kerozin elterjedésében és állapotában az 1984 óta bekövetkezett változásokat.
A feltárást és ennek az eredményét kárelhárítási terv alapján a jogerőre emelkedést követő hat hónapon belül a környezetvédelmi felügyelőséghez be kell terjeszteni.
Szeretném még megemlíteni, hogy azóta a volt szovjet laktanyák területén visszamaradt szennyezések eltávolítása során megszereztük a gyakorlatot is a felszín alatti szennyezések eltávolítására.
A környezetvédelmi felügyelőség tehát a pénzbírságon túl, az első lehetséges és szükséges pillanatban megtette a hatósági intézkedést a szennyezés eltávolítása, illetőleg megszüntetése érdekében.
Mindezeknek megfelelően az említett határidőre, tehát 1995. december 31-ére a kerozin kitermelésére és a szennyezés megszüntetésére hatósági kötelezés van érvényben. Kérem válaszom elfogadását. (Szili Sándor bólintással nyugtázza a hallottakat.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir