DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! Fodor elnök urat valóban nem tudtam megkeresni, de számos képviselőtársam támogatását bírom — maximálisan fölötte a jelen lévő független képviselők létszámának —, ennek alapján külön megköszönöm még egyszer, hogy az elnök úr megadta a lehetőséget a fölszólalásra, a jogosultságot.
Tisztelt képviselőtársak! Az 1938 óta különféle előjellel egymásra rétegeződött, emigrációba kényszerült magyarság az Egyesült Államok keleti partján élő közösségeinek a vendége voltam. Az Amerikai Magyar Polgári Liga mint társadalmi szervezet fennállásának 40 éves évfordulóját ünnepelte. '53-ban történt megalakulásuk abból a kétségbeesett helyzetből adódott, hogy felmérték sorsukat hazájukból való kényszerű eltávozásuk után, és miután igyekeztek tisztességes, becsületes állampolgárok lenni befogadó hazájukban, az Egyesült Államokban, nem kívánták feledni idetartozásukat, és utódaikban — fiaikban, unokáikban, ükeikben — ezt ápolni szándékoztak.
Ehhez a megalapításhoz 1956. november 4-e szörnyűsége — miután 200000 embernél többen lábukkal szavaztak — létszámban, erkölcsben, erőben, és 1956 igazságrobbanásának dicsőségében még megerősítette ezt a Polgári Ligát, amelynek, mint mondottam, most már 40 éves évfordulóját ünnepelhettük, és megkoszorúztuk a most már hetedik éve álló, Passaic városában lévő szabadságharcos-emlékművet, amely kegyelettel állít emléket a Rákóczi-féle szabadságharcnak, a '48-as magyar szabadságharcnak és az 1956-os magyar forradalomnak és szabadságharcnak.
Miközben ez a magyar közösség, ez a magyarság — aki már évtizedek óta távol van hazájától, és unokáiban, ükeiben is kifejezte Magyarország iránti elkötelezettségét, miközben tisztességes polgárai az Amerikai Egyesült Államoknak, és számosan kiváló polgárai — ápolja a hazai kultúrát, ápolja a nyelvet és kifejezi együttaggódásukat a hazáért, mikor hazajöttem az Egyesült Államokból, miután megkoszorúztuk a passaici emlékművet — mégpedig remélem, hogy az önök hozzájárulásával egy kicsit a Parlament képviseletében is, de határozottan a Parlament '56-os körének képviseletében, és határozottan a Szövetség a Hazáért társadalmi szervezet képviseletében, amely azokat a katonatiszteket tömöríti soraiba, akik 1956-ban megtagadták a Kádár—Münnich-féle hazaáruló tiszti eskü aláírását —, tehát miközben ez a kegyeletápolás történt hazánktól ilyen nagy távolságra, itthon, Magyarországon egy szűkkeblű, élemedett társaság november 7-e jegyében, zárt körben ugyan, de ünnepséget rendezett. Meghökkenten vettem észre, hogy a sokat szenvedett és elnyomott televízió beszámolt erről az élemedett, zártkörű rendezvényről, ahol az egyik diadalmas hölgy sárga felsőöltözékben, keblén vörös csillaggal jelent meg a tízmilliónyi magyar néző előtt a képernyőn, és mint értesültem róla, fittyet hánytak a magyar Parlament első törvényének — miszerint 1956 forradalom és szabadságharc —, per "ellenforradalom" beszéltek az eseményekről.Dr. Kávássy Sándor: Nagyon jó…!)
Engedjék meg, hogy jelen felszólalásommal megkönnyítsem a munkáját azoknak az intézményeknek, amelyeknek hivatalból kötelességük az 1990-es választás alapján és a létrehozott Parlament kötelezése alapján eljárni, akár őrmesteri szinten. Mert őrmesteri, sőt közlegényi szinten hiányoznak az intézkedések. Ne felejtsük el, hogy a közelmúltban kaszabolták le Szent István király feje fölül az apostoli kettős keresztet, amely a millenniumsorban Szent István király koronája fölött díszelgett a szoborcsoport létrehozása óta. Ne felejtsük el, hogy a Műcsarnok falán még mindig ott van a vörös csillag — ezt nem Antall miniszterelnök úrnak kell személyesen eltávolítania, hanem a legalsóbb szinten, az illető intézmény vezetőjének, illetve legegyszerűbb dolgozójának, egyetlenegy kalapáccsal a törvény értelmében.
Elnök úr, köszönöm a szót, köszönöm, hogy meghallgattak, és várom az őrmesteri szinten végrehajtott intézkedéseket. (Gyér taps.)
(9.20)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir