TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A Duna egyoldalú elterelése következtében szükséges cselekvési programról szóló országgyűlési határozat első pontjának a határidejét kívánjuk december 15-ére, tehát ez év december 15-ére módosítani. Indokaink a következők:
1993. április 22-én a Kormány rendelkezett a hullámtéri vízbevezetés módjáról és előírta, hogy az ágrendszerek vízellátását az 1843-as folyamkilométernél létesítendő keresztgáttal, valamint a dunakiliti hajózsilip szegmenstábláinak szabályozásra történő felhasználásával kell megoldani.
A Kormány ezt a határozatot július 22-én felfüggesztette, tekintettel arra is, hogy ugyancsak júliusban, nevezetesen július 13-án Brüsszelben tárgyalásra került sor az Európai Közösség bizottságának képviselői, valamint a szlovák és a magyar külügyi államtitkárok között. Ezen a tárgyaláson a szlovák fél változatlanul elutasította az EK bizottságának korábbi, a vízmegosztásra vonatkozó javaslatait.
A teljes vízhozamnak továbbra is csak 15-20%-a kerül a Duna-mederbe és ez a vízmennyiség kevés bármilyen elviselhető átmeneti megoldás kialakításához. Ezért feltétlenül szükség van egy olyan átmeneti vízmegosztási rendszerre, amely megfelelő mennyiségű vizet juttat el a Dunába. A kárenyhítő célú, ideiglenes intézkedésekre csak ezek figyelembevételével kerülhet sor.
A júliusi brüsszeli tárgyaláson elvi megállapodás született egy szakértői bizottság létrehozására, amely ténymegállapító, mérő, elemző és ajánlattevő funkciókat lát el. Ez a bizottság megalakult. Három hónapig működik, és ajánlásokat fogalmaz meg a kormányok számára az ideiglenes vízmegosztási rendszer, a kárenyhítő intézkedések és a vízmegosztási rendszer működését felügyelőbizottság létrehozására is.
A magyar Országgyűlés dunai vízlépcsőrendszer kérdéseivel foglalkozó ideiglenes bizottságának a szlovák partnerbizottsággal folytatott június 17—18-i tárgyalásán a szlovák fél sürgette az 1843-as folyamkilométerbe tervezett keresztgát megvalósítását.
A műszaki beavatkozások megkezdése előtt szükséges a hullámtéri vízpótlás mennyiségének a meghatározása. A szivárgó csatorna vizének a megosztása révén helyszíni kísérlet kezdődött augusztus 9-én a beszivárgó vízmennyiség meghatározására. A kísérlet egyúttal azonnali vízpótlást is biztosít a hullámtéri ágrendszerbe. Az eredmények kiértékelésével a vízpótlás talajvízszintre gyakorolt hatásának mértékére reális becslést lehet majd adni.
Itt szeretném megjegyezni, hogy sajnálatos módon a kísérletet megzavarta az árhullám. Az ötödik nap után levonuló árhullám után a kísérleteket gyakorlatilag teljesen újra kellett kezdeni.
Mindezek alapján célszerű az intézkedésekről történő döntést elhalasztani. Emellett szól az is, hogy bármilyen megvalósítandó létesítmény működésére gyakorlatilag csak a vegetációs időszak végén kerülhet sor. A jövő évi vegetációs időszak szempontjából viszont teljesen közömbös, hogy az építkezés most vagy pedig az EK-ajánlások tárgyában hozott döntést követően, tehát decembert követően kezdődik meg.
Az időközben szükséges munkák és tevékenységek az eddigi kormányhatározatok alapján egyértelműen elvégezhetők. Ezért kérjük a tisztelt Házat, hogy az 57/1993. VII. 6-i országgyűlési határozatban megadott határidőt 1993. december 15-ére elfogadni szíveskedjék. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)
(16.30)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir