ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A zárszó terjedelmét igyekszem majd hozzáigazítani a törvényjavaslat hosszúságához, tehát rövid leszek, és csak néhány mondatban kívánnék foglalkozni a törvényjavaslattal kapcsolatban előterjesztett módosító indítványokkal.
Öt módosító indítvány közül kettő a módosítás egyik legfontosabb kérdésével, a több ingatlant érintő kisajátítási kérelem egy eljárásban való elbírálásával foglalkozott. Az egyik — visszavont — indítvány szerint, ha az ingatlanok több köztársasági megbízott illetékességi területéhez tartoznak, akkor egy eljárást kívánt előírni; a fennmaradó módosító indítvány viszont ellenkező irányú javaslatot tett: az egy kérelemmel érintett több ingatlan esetén is a köztársasági megbízott mérlegelésére kívánja bízni az egy vagy több eljárás alkalmazását. Az egy eljárás kötelező alkalmazását az indokolja, hogy így a köztársasági megbízott és majdan a bíróság a kérelemmel érintett valamennyi ingatlan esetében egyszerre tudja értékelni a kisajátítás indokoltságát alátámasztó és az esetleg azt kizáró körülményeket. És így az egy eljárás előírása a jogbiztonság alapvető követelményét szolgálja.
A törvényjavaslat hosszú előkészítése során pedig a jogalkalmazó szervek részéről nem merült fel olyan kifogás, ami az egy eljárásban való döntés túlzott munkaterhét és az ellehetetlenülésének a veszélyét jelezte volna. A kisajátítási peres eljárásoknak a gyorsítására irányuló, de a perrendtartás elveivel összhangban álló javaslatról — dr. Vastagh Pál képviselő úr indítványaival ellentétben — azért nem kívánunk lemondani, mert ha van mód az eljárás akár kisebb mértékű gyorsítására is, úgy véljük, hogy azzal élnünk kell, hiszen a függő jogi helyzet lerövidítése mindkét félnek érdeke.
Kárpótlással összefüggő módosító indítványt nyújtott be dr. Lukács Tamás képviselő úr, amely a kisajátítandó ingatlan tulajdonosát megillető kártalanítást attól teszi függővé, hogy a tulajdonos a kisajátított és egyben a kárpótlási árverésre szolgáló földalapba tartozó földrészlet helyett az árverés céljára ugyanolyan értékű csereterületet biztosít.
(17.10)
Ezt a megoldást nem tartjuk helyesnek, mert a földkijelöléseket és tulajdonba adásokat követően a szövetkezetnek — hacsak a jogosultak a termőföld szerzéséről le nem mondtak — nincs a tulajdonában termőföld, amivel kiegészíthetné az árverési földalapot. Így a javasolt módosítás gyakorlatilag patthelyzetet hozna létre. Másrészt a kártalanítás összege a kisajátított földrészlet tulajdonosát mindenképpen megilleti az azonnali és feltétel nélküli kártalanítás alkotmányi szabálya szerint, és a kártalanítási összegre más személyek, akár a kárpótoltak sem tarthatnak igényt, tehát a kártalanítási összeg visszatartására nincs jogalap.
Az előadottak alapján az előterjesztő a módosító indítványokat nem tudja támogatni, és kéri, hogy a benyújtott törvényjavaslatot az eredeti szövegezésben az Országgyűlés fogadja el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir