ILLÉSSY ISTVÁN, a gazdasági bizottság alelnöke:

Full text search

ILLÉSSY ISTVÁN, a gazdasági bizottság alelnöke:
ILLÉSSY ISTVÁN, a gazdasági bizottság alelnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság megtárgyalta a jövő évi költségvetést és az Állami Számvevőszék jelentését.
A bizottsági vita azon kérdések köré összpontosult, amelyekkel kapcsolatban az expozé új tényeket tartalmazott, és amelyek köré várhatóan a plenáris vita is irányulni fog. Nagyfokú eltérés érzékelhető ugyanis a benyújtáskori, vagyis a júniusi és a jelenlegi bel- és külgazdasági feltételek között. Ennek legfontosabb jellemzői: az export visszaesése, a fizetési mérleg egyensúlytalansága, a mezőgazdaság piacvesztése, az MNB-alap-kamatemelés, az infláció növekedése és az OECD-országok konjunktúra előrejelzéseinek megváltozása.
Mindezek a következő kérdésekhez vezetnek. Mennyiben érvényesek ma még a beterjesztett költségvetés fő számai? Érvényesek-e még a benyújtáskori gazdaságpolitikai prioritások? A benyújtandó kiegészítőkötet képes lesz-e kezelni ezeket a változásokat?
Szorosan kapcsolódik természetesen az előzőkhöz, hogy az esetlegesen megnövekedett hiány milyen forrásokból finanszírozható. Lesz-e elég belső forrás a hiány finanszírozására. Ha lesz, hogyan érinti ez a vállalkozások forrásszükségletét? Ha nem lesz elég belső forrás, milyen és mekkora külső forrás szükséges a hiány finanszírozásához?
Ezen fő kérdések mellett részproblémaként merült fel a bizottság ülésén a foglalkoztatási alap hiánya, a vasút finanszírozásának biztonsága, a konceszsziós díjak, így a GSN-tender költségvetési megjelenítése és a Vagyonpolitikai Irányelvek hiánya. Ez utóbbit tegnap a Parlament sürgősséggel tárgysorozatba vette.
Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság végül is a törvényjavaslatot 10 igen szavazattal, 5 ellenében általános vitára alkalmasnak tartotta. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir