SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:

Full text search

SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:
SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmányügyi bizottság is megtárgyalta az 1994. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A bizottság feladata e törvényjavaslattal kapcsolatosan kettős, egyrészt általánosságban tartozik hatáskörébe a törvényjavaslat, másrészt pedig kilenc fejezet az, amely a hatáskörébe tartozik. Csak emlékeztetőül ezeket felsorolnám: a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Bíróság, az ügyészség, az Állami Számvevőszék, a Miniszterelnökség, az Igazságügyi Minisztérium, és új fejezetként jelent meg a költségvetési törvényben az állampolgári jogok biztosa fejezete. A bizottsági ülésen a fejezetgazdák képviselői megjelentek, és egy kivételével — az állampolgári jogok biztosának a kivételével, hiszen az ombudsman még nincs megválasztva — a fejezetgazdák nyilatkoztak a költségvetési törvényt illetően.
Tulajdonképpen két észrevétel hangzott el. Az egyik észrevétel az Országgyűlési Hivatal részéről, ahol a műszaki vezetés véleményére hivatkozva az Országgyűlés dologi-technikai költségeit illetően merültek fel aggodalmak, hogy kevés az előirányzat az Országgyűlés biztonságos, megfelelő működtetéséhez; a másik észrevétel pedig az állampolgári jogok biztosa tárgyában hangzott el, a Köztársasági Elnöki Hivatal képviselője vállalta fel a védőügyvéd szerepét, és jelezte, hogy itt az előirányzat ugyancsak kevésnek tűnik. Egyébként a többi költségvetési fejezet képviselője nem tett észrevételt a költségvetési törvényre, tehát az előirányzatokkal kapcsolatosan kifogás nem merült fel.
A bizottság most nem bocsátkozott részletekbe, pusztán arra szorítkozott, hogy a törvényjavaslat általános vitára alkalmassága felől állást foglaljon. Ebben a kérdésben végül is szótöbbséggel az alkotmányügyi bizottság olyan döntést hozott, hogy a költségvetési törvény általános vitára bocsátását támogatja, azt megtárgyalásra alkalmasnak ítélte.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir