ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)

Full text search

ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)
ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Annyira fontosnak tartom azt a kérdést, amelyet most kénytelen leszek fölvetni, hogy egy egyébként számomra nagyon kellemes nemzetközi kötelezettséget szakítottam félbe azért, hogy ezt a kérdést a miniszter úrnak feltegyem, ezt az interpellációt a Kormánnyal szemben beterjesszem, és a Házat is megismertessem ennek az egész kérdésnek a főbb vonásaival.
Ma már fölösleges azon vitatkozni, hogy a kárpótlás (Zaj. — Az elnök a mikrofon kocogtatásával int csendre.) egész kérdése politikailag helyes volt-e, indokolt volt-e. Én azt hiszem, hogy mindazok az emberek — azok a százezrek, akiket súlyos méltánytalanság ért az előző rendszerben, akik a saját életük nyomorúságán tapasztalták meg azt, hogy a jogtalanság, a törvénytelenség milyen súlyos következményekkel jár — igenis kárpótlást érdemelnek. Ezeket az embereket ugyan pénzzel és kárpótlással nem lehet mentesíteni a múlt szenvedései alól, nem lehet számukra az egyéni sors tragédiáját visszaforgatni, de valamiféle — ha úgy teszik — jelképes elismerést kell számukra nyújtani. Egyrészt azért, hogy az a sokak által és általam is kívánt társadalmi megbékélés egyáltalán létrejöhessen, másrészt pedig azért, hogy valamilyen módon mégis próbáljunk bizonyos fajta elégtételt nyújtani számukra.
A kárpótlási törvények — az én egyéni megítélésem szerint — olyan csekély jóvátételt nyújtottak, olyan minimális — tényleg szinte jelképszerű, nem valóságos — kárpótlásban részesítették ezeket az embereket, hogy meg kell mondanom, szégyenkeztem, amikor ezeket a törvényeket a Parlament meghozta, és én is megszavaztam őket azon az alapon, hogy a semminél még mindig jobb. De ez csak egy töredékét képviseli azoknak az értékeknek, amelyektől ezeket az embereket megfosztották, csak egy töredéke azoknak a hátrányoknak, amelyeket kénytelenek voltak elszenvedni. Ezért én is úgy gondoltam, hogy amikor majd a Kormány gondoskodni fog a kárpótlásról, akkor legalább ezt a minimális, jelképszerű pénzbeli összeget biztosítani fogja a számukra.
Mi történt ezzel szemben? Ezzel szemben az történt, hogy a kárpótlási jegyek értéke a tőzsdén meg általában a forgalomban 50% körülire (Az elnök kopogtatással jelzi az idő múlását.) , felére esett vissza, tehát még a jelképnek is csak a felét kapják meg azok az emberek, akik ezért éveken, esetleg évtizedeken keresztül szenvedtek, és szenvedtek el hátrányos megkülönböztetést. (Az elnök a mikrofon kopogtatásával figyelmezteti a képviselőt az idő múlására.)
Hogy a kárpótlásnak mekkora az összege — szégyenletesen alacsony, de ez a Parlament elfogadta —, ez törvényszerű, ez kötelező. Hogy a tőzsdei árfolyamon ezeknek a kárpótlásoknak az összege a felére csökkent (Az elnök ismét kopogtatással jelez.) ez viszont már nem törvényszerű, ezért a felelősséget igenis a Kormánynak kell viselnie, mert még ettől a kis összegtől is megfosztották ezen az úton ezeket az embereket, legalábbis annak az összegnek a felétől, amelyre mi itt őket jogosultnak ítéltük meg. (Folytonos zaj. — Az elnök kopogtatással jelzi az idő múlását. — A képviselő Szűrös Mátyás)
(Kopogtató jelezés után) Képviselő úr, a kérdést szíveskedjék feltenni. (Derültség.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir