TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Őszintén örülük, hogy interpellációjuk témájának az újrahasznosítást választották és van módom erről a rendkívül sürgető környezetvédelmi problémáról szólni a tisztelt Ház előtt.
Mindenekelőtt a környezetvédelem számára kívánatos állapot eléréséhez megfelelő jogi és piackonform gazdasági szabályozók kialakítása szükséges. A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumnál készül a hulladékgazdálkodási koncepció. Sajnos, az interpellációs időbe nem fér bele ennek ismertetése, ezért én a képviselőnőknek átadtam és rendelkezésükre bocsátottam a munkaanyagot.
Ezt a hulladékgazdálkodási koncepciót az Ipari és Kereskedelmi Minisztériummal közösen állítjuk össze.
Ugyancsak a jogi háttér biztosítására folyamatban van a hulladéktörvény kidolgozása. Indokoltnak tartjuk és dolgozunk a termékdíj bevezetésén is. Ez meglehetősen sokrétű, a csomagolóanyagoktól a gumiabroncsig, a hűtőszekrényektől az olajszármazékokig, a szárazelemek vonatkozásában, tehát egy sokrétű termékdíj bevezetésére készülünk fel, ami ugyancsak az Ipari és Kereskedelmi Minisztériummal közös előterjesztés lesz.
A termékdíjból keletkezett alapot a gazdaságtalan újrahasznosításokra kívánjuk majd fordítani.
A kommunális hulladékok szelektív gyűjtésére az országban több településen folyik már kísérlet a KTM szakmai támogatásával és esetenként anyagi támogatásával is, így megemlíteném Gödöllőt, Balatonfüredet, Sopront.
Meg szeretném azonban itt jegyezni, hogy a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének kizárólag akkor van létjogosultsága, hogyha a szelektíven gyűjtött hulladékok feldolgozásának hasznosítása megoldott. Hivatkoznék a múlt heti tárgyalásokra a Bundestag képviselőivel, akik ezt ugyancsak megerősítették.
Az üveg hasznosításának ösztönzésére az Ipari és Kereskedelmi Minisztérum ismételten betétdíj bevezetését tervezi.
(15.20)
Az üvegcserép hasznosítását az üvegipar, a PannonGlas orosházi üveggyárában részben már megoldotta. A MÉH-trösztök átalakulásával kapcsolatban szeretném elmondani, hogy a hat területi igazgatóság privatizációja megtörtént, ebből hármat, a budapestit, a miskolcit és a debrecenit francia tőke vette meg, a másik három tröszt pedig vegyes vállalattá alakult át.
A papírhulladék visszaforgatása csak részben oldódott meg, a Dunapack Rt. az úgynevezett nátronpapírt, ami tulajdonképpen a papírzsák, kartonok, és egyéb sötét színű papírokat jelent, átveszi, és a dunaújvárosi gyárba visszaforgatja. A begyűjtés jelenleg nagykereskedelmi egységektől történtik csak.
A szentendrei és a fűzfői papírgyár a nem színes nyomdatechnikával készült hulladékpapír visszaforgatását technológiailag meg tudja már oldani, és ebből újságpapírt tud előállítani.
A műanyag hulladékok közül az úgynevezett PET-palackok — tehát a könnyű palacok — újrafeldolgozásának műszaki feltétele megoldott a PannonGlas Rt. keretein belül. A hőre keményedő műanyagok feldolgozása Debrecenben még akadozik, részben az előállított termékek minőségi paraméterei miatt, részben pedig a piac hiányában.
Tisztelt Ház! Tárcánk — meglévő pénzügyi lehetőségeihez mérten — támogatja a hulladékhasznosítást a központi környezetvédelmi alaphoz beérkező pályázatok odaítélésénél. Prioritást élveznek a hulladékhasznosítással foglalkozó műszaki megoldások és a szelektív hulladékgyűjtés akkor, ha a feldolgozó háttér biztosítva van.
A KTM a társminisztériumokat körlevél útján tájékoztatta az újrapapír gyártásáról és annak kívánatos használatáról. Ugyanakkor megkerestük az Országgyűlés tisztelt főtitkárát is, szorgalmazva, hogy a parlamenti munka során a tisztelt Ház jó minőségű újrahasznosított papírt használjon.
Meggyőződésem, hogy a hulladékhasznosítás területén átütő eredményeket csak a háttéripar, tehát az újrafeldolgozó ipar kialakításával, a környezetbarát technológiai megoldások bevezetésével, és nem utolsósorban a társadalmi szemlélet megváltoztatásával érhetünk el. Én még a megelőzés elvét is ide sorolom, tehát annak az érvényesítését, hogy a keletkező hulladékok mennyiségét csökkenteni kell. Kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir