GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP)

Full text search

GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP)
GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. (MSZP) Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Régóta van már a Csongrád megyei közgyűlés gondozásában ópusztaszeri emlékbizottság, a megyék augusztus 18-i országos gyűlése elkötelezte magát amellett, hogy a magyar megyék és az általuk is összefogott települések kiemelt jelentőségűnek tartják a honfoglalás 1100. évfordulójának megünneplését és annak ópusztaszeri színhelyét. Készül a Feszty-körkép, gazdagodnak az emlékparkok, bár még rendezetlenek a tulajdonviszonyok. Van már például millecentenáriumi koordinációs szaktanács a Településfejlesztési Társaság közelében. Megmozdult Ráckeve népe is, ők Árpád fejedelem törzsének szálláshelyén kívánnak ünnepeket tartani. Van Pusztaszer Barátainak Egyesülete Szegeden, olvashattuk, hogy az M1-es autópálya mellett a Kárpát-medence Disneyland fog épülni a világkiállításra és a honfoglalási ünnepségekre érkező nyugati magyarok szórakoztatására. Vannak fejlesztési tervek, pályázatok, kibocsátották a millenniumi befektetési jegyet is. A nemzet egyes részei tehát már készülnek a honfoglalás megünneplésére. A vállalkozók hasznot remélnek, a munka nélküli munkavállalók munkát, a polgárok szórakozást, az önkormányzatok idegenforgalmat és dicsőséget, a tudósok tanulmányokat írnak, a tanárok a régmúlt dicsőség és a mai gondok összefüggéseiről beszélnek a gyermekeknek.
Csak éppen még mindig nincsen egy nagy tiszteletű országos nemzeti emlékbizottság, amely mindezt összefogná, és méltóságot sugározna a lenti kezdeményezőkre.
1993. június 1-jén kérdést intéztem a miniszterelnök úrhoz, akkor Kálmán Attila államtitkár úr válaszolt, s az akkori válasza optimizmussal töltött el. Sajnos, azóta nem sok konkrét lépésről értesültem.
Kérdésem tehát, hogy megalakult-e már a honfoglalás 1100. évfordulóját előkészítő és lebonyolító nemzeti emlékbizottság. Ha pedig nem alakult meg, mit tesz a miniszter úr, és mit tesznek az érintettek ez évforduló méltó előkészítése és megünneplése érdekében?
És mivel viszonválaszra nincs módom, miniszter úr, illetve államtitkár úr engedjen meg két megjegyzést. Nem kételkedem a Kormány és különösen az ön jóindulatában, de egyszerűen elkeserítő az a hivatali tehetetlenség, ami állami szervezeteinket ebben az ügyben is átjárja. Másrészt egyszerűen nem értem, hogy pontosan a hagyományok, a nemzeti értékek tiszteletét zászlajára tűző erők feledkeznek meg erről a nemzeti ünnepi alkalomról, ennek az előkészítéséről. Remélem, nem az a baj, hogy a honfoglalók még pogányok voltak! (Derültség.) Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir