KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:

Full text search

KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:
KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdést, mert a közvélemény előtt kevéssé ismert, hogy a magyar vállalkozók befektetőként is megjelennek a külföldi piacokon. Ismeretes az, hogy egy ország korszerűsödéséhez szervesen hozzátartozik a külföldi pénzügyi erőforrások, technológiák, szakmai kultúrák importja. Ez egyszersmind piaci kapcsolatokat is teremt. Ugyanakkor a gazdasági nagykorúság, integrálódás jele, ha egy korszerűsödő ország tőkekivitelével is jelentkezik.
A magyar kis- és középvállalkozók természetszerűleg már pénzügyi korlátaik miatt is elsősorban a szomszédos országok piacán jelenhetnek meg; számukra létérdek a külföldi piacokon, a szomszédos piacokon való megjelenés. A KGST-piacok összeomlása után a magyar külgazdasági stratégia és exportoffenzíva egyik lényeges eszköze a külföldre irányuló magyar tőkekivitelnek az ösztönzése volt, s ez Magyarországon gyakorlatilag kis- és középvállalatok tőkekivitelét jelentette.
A rendelkezésre álló adataink szerint Magyarországon körülbelül 1200 vállalat — szinte kivétel nélkül kis- és középvállalat — bonyolít le külföldön tőkekivitelt, elsősorban a szomszédos országokban; körülbelül 80-85%-a ennek a kivitelnek a szomszédos országokba irányul. Így például a külföldi statisztikák szerint Románia területén 600, Szlovákia területén közel 300, Ukrajnában pedig 70 magyar vegyesvállalat működik. Ezek jövedelmet és piaci kapcsolatot teremtenek az ott élő lakosság számára, túlnyomórészt a határ túlsó felén élő magyar lakosság számára. Azt hiszem, nem kell bizonyítatnom azt, hogy ennek a jelentősége túlnő a gazdasági szférán, és a politikai kapcsolatokban is stabilizáló hatású.
Az NGKM illetékességébe két alap, a külföldiek magyarországi befeketéseit ösztönző beruházásösztönzési alap és a többféle rendeltetésű kereskedelemfejlesztési alap tartozik. Gyakorlatilag a kereskedelemfejlesztési alap mint a magyar exportorientált gazdaságpolitika eszköze az egyedüli forrás, amely a külpiaci tapasztalatokkal nem rendelkező, szűkös pénzügyi helyzetű kis- és középvállalatok piacra kerülését elősegíti. Ebből az alapból van lehetőségünk ösztönözni a külföldi tőkebefektetéseket, ez ideig összesen körülbelül 100 millió forint értékben, ami a jelenleg 11 milliárd forintra, azaz kereken 110 millió dollárra rúgó magyar külföldi tőkebefektetésnek 1%-át jelenti. Természetesen az erre a célra felhasználható összeget behatárolja nagyságrendileg a Parlament határozata az alap forrásainak a nagyságrendjéről.
A külföldön alapított vállalatok piacépítő hatása természetesen mindig csak 1-2 év után, visszapillantással becsülhető fel. Azonban szeretnék arra utalni, hogy a Szlovákiával kialakított külkereskedelmi együttműködésünk átlagosnál kedvezőbb jellege és a Romániával (Az elnök csenget.) folytatott magyar külkeresdelem rendkívül dinamikus — az elmúlt évben a magyar kivitel 56%-kal, ebben az évben 10%-kal növekedett Románia felé —, és ez talán nem független attól a tevékenységtől, amelyet a magyar vállalatok ott folytatnak. Köszönöm türelmüket, és kérem a válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir