ZSUPOS LAJOS, a mezőgazdasági bizottság előadója:

Full text search

ZSUPOS LAJOS, a mezőgazdasági bizottság előadója:
ZSUPOS LAJOS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ahogy az elhangzott, a mezőgazdasági bizottság a jelentését elkészítette, és képviselőtársaim azt kézhez kapták. Én nem kívánom itt részleteiben újból elismételni, ami írva vagyon, de azért röviden és tömören megpróbálom elmondani az adott válaszoknak a lényegét.
Képviselőtársam négy pontban foglalta össze interpellációs kérdéseit. Az első pont úgy hangzott: ki kellene terjeszteni az adott hitelformát a szövetkezeti tulajdon megvásárlása mellett az állami tulajdon megvásárlására is. Ez időközben megoldódott, és 1993. január 1-jétől kezdődően fel lehet használni.
Második kérdése képviselőtársamnak arról szólt, hogy a szövetkezeti üzletrészeket terhelő hiteleket is szeretné átminősíteni reorganizációs hitellé, és ezen keresztül kedvezőbbé tenni az üzletrészek forgalmát. A hivatalos tájékoztatás szerint a mai álláspont legalábbis az, hogy nem ez az út járható, hanem egy másik megoldás, miszerint ezeket a hiteleket a hitelkonszolidáció keretében lehet és kell felülvizsgálni, és ezen keresztül teljes értékű megoldást lehet nyerni. Nyilván képviselőtársaim hallották a pénzügyminiszter úr expozéjában, hogy ilyen értelmű megoldás már ebben az évben kínálkozik a hitelkonszolidáció keretében, úgyhogy azt hiszem, ez a második kérdés is teljesértékűen megoldódhat.
Harmadik kérdésében képviselőtársam a meliorációból eredő költségek megfinanszírozására szerette volna felhasználni a reorganizációs hitelt. Itt egy magyarázattal kell szolgáljak, hogy mindenki teljesen megértse a dolgot. Ugyanis arról van szó, hogy a jogosultaknak nem kötelező elfogadni a meliorált területet, tehát benyújthatják igényüket olyan területre is, amelyiket ez a költség nem terhel.
(14.50)
Ha azonban mégis a meliorált területet szeretné megkapni, akkor viszont ezt kedvezményes úton kaphatja meg.
Amennyiben a törvény kimondja ugyanis, hogy az új tulajdonosnak csak azt a költséget kell megtérítenie, amit a szövetkezet saját erőként ruházott be, és köztudott, hogy a meliorációs beruházásoknak a 40—90%-áig terjedő költségét az állam vissza nem térítendő kölcsönként adta a mezőgazdasági üzemeknek, tehát azt jelenti, hogy körülbelül az adott beruházási költségnek a 10—30%-át kell megtéríteni, de ezt sem teljesértékűen, mert az amortizációs kulccsal még csökkenteni kell az értéket. Ha ennek ellenére úgy érzi a jogosult, hogy még mindig nincs arány a fizetendő költségek és a termésnövelésre célzott beruházás között, akkor mindig kérheti azt, hogy egy új értékmegállapítás történjen, vagyis abban az esetben nem a könyv szerinti értéken kell, hogy megtérítse a beruházás költségeit, hanem azon az értéken, amit az értékmegállapítás mutat.
Az utolsó, negyedik kérdése a képviselőtársamnak tulajdonképpen egy állítás volt, mely a maga idején valószínű, hogy tartalmazott igazságot, mely voltaképpen úgy hangzott, hogy nem lehet hozzáférni a reorganizációs hitelekhez.
A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint ebben az évben, 1993. szeptember 1-jével bezárólag az összes benyújtott pályázatokból több mint 1100-at fogadott el a tárca, és erre az 1100 pályázatra mintegy 12,6 milliárd forint értékben folyósított kölcsönt.
Ma tehát semmiképpen nem mondható el, hogy nem lehet hozzáférni ezekhez a kölcsönökhöz. Várhatóan, amennyiben a folyamat tartós és változatlan marad, mintegy 15 milliárdot fognak ennek a hitelfajtának a keretében ez évben a mezőgazdasági vállalatoknak juttatni.
Az elmondottak értelmében úgy gondolom, képviselőtársaim kérdései nagyrészt megoldódtak, vagy megoldódni látszanak.
A mezőgazdasági bizottság a kérdésre, az interpellációra adott válszokat megtárgyalta, és azt egyhangúlag elfogadta. Kérem tisztelt képviselőtársaimat, fogadják el a választ. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir