CSURKA ISTVÁN (MIÉP)

Full text search

CSURKA ISTVÁN (MIÉP)
CSURKA ISTVÁN (MIÉP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Önmagában már az is jellegzetes, hogy rendkívüli ügynek minősíthető, és erre most mindjárt példa is adódik, két dolog, és mind a kettő a sajtóval kapcsolatos. Az előbb hallottak a sajtó torzításai és hazudozásai, illetve egyes sajtótermékek torzításai és hazudozásai medrében jelentek meg.
Amiről itt most beszélni szeretnék, az egy igaz hír és annak a körülményei. Az igaz hír a Financial Timesban jelent meg szeptember 15-én az ugyan igazmondásáról egyáltalán nem híres Nicholas Denton úr tollából, akivel már másnak is meggyűlt a baja. Ezúttal igazat ír. Azt írja, hogy a magyar kereskedelmi bankok, különösen a Hitelbank és a Kereskedelmi Bank technikailag fizetésképtelen, és önmagában már semmiképpen nem tud a lábán megállni. Úgy van. Adatokkal is alátámasztja. Számoszlopokat közöl, amelyek minden kétséget kizáróan ennek az állításnak az alátámasztására szolgálnak.
Azonban van a dolognak egy súlyos és számunkra is komor szépséghibája. Az adatait a CREDIT Suisse First Boston című cégtől szerzi, és erre hivatkozik is. Ez a cég viszont a magyar Kormány, az ÁV Rt. és a bankok, a Nemzeti Bank vagy a Bankszövetség legfőbb privatizációs tanácsadó cége, amelynek a magyar állammal szerződése van a legbizalmasabb pénzügyi műveletek elvégzésére, illetve az azokkal kapcsolatos tanácsadásra, így ennek a két említett banknak az átvilágítására és egyebekre.
Felötlik a kérdés, semmiképpen nem lehet elhárítani: hogyan lehetséges ez, milyen szerződése van a magyar államnak ezzel a világméretű bankkal? Hogyan engedhető meg az, hogy egy cég, amelyik itt a magyar gazdasági életet — és különösen a pénzügyi életet —, a bankvilágot ennyire átlátja, minden további nélkül és minden következmény nélkül kiszivárogtathasson ilyen híreket a világba és a világ legnagyobb és talán legtekintélyesebb pénzügyi lapjába, közvetlenül azelőtt, mielőtt ezeknek a magyar bankoknak a megmentése, talpraállítása elkezdődhetne. A bankprivatizáció idején egy ilyen hír milliárdos károkat okoz az egész magyar pénzügyi életnek.
És ez, függetlenül attól, hogy ezt Nicholas Denton úr jegyzi, visszautal nemcsak az említett nagy bank, hanem a magyar állami szervek felelősségére is. Hogyan lehetséges ez? — kell feltennünk a kérdést. Milyen célokat szolgál az, hogy mindez lehetséges? Mert vagy önhatalmúlag adta ki ezeket az adatokat ez a bank, vagy pedig bírja netán az állam, vagy az állam egyik részének a hozzájárulását mindehhez? És milyen szankciók következnek? Következnek-e egyáltalán szankciók ennek következtében? Mert mindez a nemzeti érdeket súlyosan sérti.
Azért tettük fel ezt a kérdést itt most az Országgyűlés nyilvánossága előtt, mert úgy éreztük, hogy ennek az elhallgatása súlyosabb károkat okoz, mint az itt való megpendítése. Mindezekre a kérdésekre válaszolni kell, és tájékoztatni kell a magyar közvéleményt, mert még nem történt meg a bankok privatizációja, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nemzetközi légkörben történik meg mindez. A Kormány erőfeszítései ilyenformán, vagy a Kormány egyik részének az erőfeszítései mind kárba vesznek akkor, ha nem tudja uralni ezt a helyzetet. Ezt szerettem volna az Országgyűlés nyilvánossága elé tárni. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir