PETRENKÓ JÁNOS (független)

Full text search

PETRENKÓ JÁNOS (független)
PETRENKÓ JÁNOS (független) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az állami vállalatok fölszámolása során, a rendszerváltás következtében, a három évben szerzett tapasztalatok bizonyítják, hogy a felszámoláshoz fűződő gazdasági érdekek nem hatályosultak: a magyar gazdaságban még ma is dominál az, hogy az állami tulajdonban lévő tőke mögött nincs igazi tulajdonosi érdekérvényesítés. Ennek legfőbb oka az, hogy a fölszámolás alá került állami vállalatoknál a felszámoló szervezet a felszámolás teljes időtartamára alkalmazza a régi gazdasági vezetőgárdát — tulajdonképpen azokat a személyeket, akik az adott vállalatot oly módon vezették, hogy a felszámolásra sor került.
A megoldás természetesen a felszámolónak is kényelmes, hiszen nem kell jelentősebb szakértői létszámot foglalkoztatnia. A felszámolás valódi haszonélvezői a régi vállalati vezetés tagjai. Ennek a vállalati vezetésnek természetesen az az érdeke, hogy a felszámolási eljárást a lehető leghosszabb ideig elhúzza, hiszen ez azt jelenti, hogy továbbra is élvezheti a kiemelkedő fizetését, sőt, arra is vannak példák, hogy a fölszámolás során jelentős bérfejlesztést hajtanak végre a vezetői körökben — miközben a vállalat fizikai dolgozóit elbocsátják, s nem ritkán oly módon, hogy még a fölszámolással járó végkielégítést sem fizetik meg részükre.
A felszámolások gyakorlatában nem ritka az az eset sem, hogy a volt állami vállalat tőkéjét teljes egészében feléli a felszámolás alatt a felszámoló szervezet és az általa alkalmazott vezetői réteg.
A harmadik, igen súlyos problémának tartom, hogy tulajdonosi érdekérvényesítés hiányában a vállalati vagyont szó szerint elkótyavetyélik: a vagyonértékesítés során igen sokan jutnak potom áron jelentős értékű termelőeszközökhöz, épületekhez és más berendezésekhez. A megszerzett vagyoni előny annál nagyobb, minél közelebb áll a volt vállalatvezetői körökhöz.
Meggyőződésem, hogy a rendszerváltás, az állami vállalatok privatizációja során azért nem következett be, illetve azért nem mutatkoznak annak pozitív hatásai, mert a gazdaság irányításában nem történt szemléletváltozás, és ez nem is fog megtörténni mindaddig, amíg drasztikusan nem kerül sor a személycserékre.
Az állami vállalatok privatizációjának felgyorsítását eredményezhetné, ha a tisztelt Ház a jelen törvényjavaslatot elfogadná, és azonnali hatállyal elrendelné bevezetését. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir