ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)
ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Meg kell vallanom, hogy korábban már felszólalásra jelentkeztem, és a vitát hallgatva elálltam a felszólalási szándéktól; majd a további vita folyamán ismét meggondoltam magam, és úgy gondoltam, hogy szükséges a FIDESZ-frakció álláspontját is elmondani, mert itt olyan érvek hangzottak el, amelyekkel semmiképpen sem tudok — és azt hiszem, a frakciónk többsége nem tud — egyetérteni.
Itt nyilván két kérdés van: az egyik magának ennek a törvényjavaslatnak a vitája; a másik pedig az a helyzet, ami a szavazás következtében kialakult.
Az első kérdés, hogy mi indokolta ennek a törvénymódosításnak az előterjesztését, és hogyan kerültünk ebbe a helyzetbe. Igazából ez az intézmény, különösen ennek a további bővítése nincs átgondolva, nincs emögött igazából széles politikai konszenzus. Tehát létrehozta a Parlament — igaz, nagy késéssel — a parlamenti biztos intézményét, de nem döntött arról, hogy mi legyen a parlamenti szakbiztosok további sorsa, hányat, milyen ütemezésben kíván ezek közül az intézmények közül felállítani.
(18.30)
Azt gondolom, ezekre a kérdésekre vonatkozóan meglehetősen sok javaslatot tettünk a vita során is, és azt megelőzően is — nem volt semmiféle fogadókészség. Részben ez az oka annak, hogy ma itt tartunk, és az utolsó pillanatban jutott eszébe néhány parlamenti frakciónak, hogy bizony, számos kérdést nem gondoltunk át — akkor, amikor egyébként már a személyi kérdésekről kellett volna dönteni.
Ezek a kérdések továbbra is megválaszolatlanok, és valóban szükség lenne arra, hogy időt adjon magának a Parlament, és hogyha a kedélyek egy kicsit lecsillapulnak, akkor lehetőséget is biztosítson a maga számára, hogy ezeket a kérdéseket átgondolja, és akár az adatvédelmi biztosról, akár a kisebbségi biztosról is megfelelő konszenzus szülessék, hiszen meggyőződésem, hogy például az a szabályozás, amit ma az Alkotmány rögzít a kisebbségi biztos vonatkozásában, az nem jó. Ezt is át kellene gondolni, valamint el kellene dönteni, hogy azokat az igényeket elfogadja-e, amelyek a különböző szakparlamenti biztosok felállítására korábban már megfogalmazódtak.
Ezekről valamennyi parlamenti pártnak egyetértésre kell jutnia, hiszen ezek a döntések kétharmados döntések lesznek: kétharmados törvényeket kell ez ügyben is a Parlamentnek elfogadnia.
A másik kérdés, ami itt felmerült, konkrétan ez a döntés, a két személyi döntés kérdése. Én nem fogadom el azokat a magyarázatokat, amik itt elhangzottak, miszerint túlságosan magas ez az arány, a 258, illetőleg az a baj, hogy nincsen jelen megfelelő számú képviselő a Parlamentben. Azt gondolom, hogyha kötöttünk egy politikai megállapodást — márpedig a hat parlamenti párt erre kötött egy politikai megállapodást, hogy az előterjesztett személyeket támogatni fogja —, akkor minden parlamenti frakciónak az a felelőssége, hogy egyrészt biztosítsa a megfelelő részvételt, másrészt biztosítsa azt, hogy a frakció tagjai ezt a döntést támogassák. Ha valaki ezt nem tudja biztosítani, akkor addig ilyen politikai megállapodást ne kössön. Akkor kérje a tárgyalás elnapolását, kérje a határidő módosítását — de ilyen megállapodást addig megkötni nem szabad. Ha pedig valaki megkötötte, akkor érvényesítse a frakció előtt. Ha pedig nem tudja, akkor időben jelezze a többi parlamenti pártnak, hogy ne kerüljünk ilyen méltatlan helyzetbe. Ugyanis azt gondolom, hogy ez a helyzet mindenki számára megalázó: megalázó elsősorban, azt gondolom, a jelöltek számára; megalázó a köztársasági elnök számára; megalázó valamennyi parlamenti frakció számára — és megalázó az egész Parlament számára, természetesen.
Ugyanakkor van a dolognak más tanulsága is. Hogyha ilyen megállapodásokat nem tudunk betartani, akkor a Parlament működése teljes egészében kiszámíthatatlan lesz — márpedig kiszámíthatatlanul működő Parlament nem tud jó döntéseket hozni, különösen nem ilyen széles konszenzust igénylő döntéseket. Köszönöm a figyelmet.Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir