BALOGH GÁBOR (független)

Full text search

BALOGH GÁBOR (független)
BALOGH GÁBOR (független) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Amikor a független képviselők elkezdték ezt az előttünk fekvő törvényjavaslatot megvitatni, illetve részben ismertetni, első kérdésünk az volt, szükséges-e ez a törvényjavaslat. És megállapítottuk, hogy nem szükséges az, amit az ötpárti megállapodás alapján beterjesztettek ide a Ház elé.
Amiről most itt szó van, én úgy veszem észre, nem a tárgyhoz tartozik. Mert mi történt? Előterjesztette a köztársasági elnök úr a javaslatát. Utána a Parlament elnöke a javaslatot megsértve két nevet írt jelöltként a szavazócédulára. A köztársasági elnök úr három nevet terjesztett elő. Tehát már eleve másként történt a szavazás, mint ahogy a törvényjavaslatban, illetve előtte szó volt róla. Természetesen gondolom, hogy mi lehet a háttérben.
A lényeg az, hogy a Parlament a köztársasági elnök úrnak a törvényjavaslatát leszavazta. Ez történt, semmi más. Így kell fogadni; máskor is előfordult, hogy képviselőtársaimnak a törvényjavaslatát a Parlament nem fogadta el. Nem kerítettek ebből ekkora nagy hűhót! Ehhez megvan a jogi technikai megoldási lehetőség, hogy ezt a csorbát kiküszöbölje a Parlament. Azt már természetesen nem fogja tudni elérni, ismerve a körülményeket, hogy mulasztásos alkotmánysértést ne kövessen el. Ehhez szükséges majd a későbbiek során, én úgy veszem észre, az újabb 6+1, illetve a 7+1 párti megállapodás — most nem a függetlenekre gondolok, mert a 7+1 pártot ki tudja a független csoport is adni.
Ami kérdés fölmerült, hogy megvolt-e a létszám. A Parlament összlétszáma 290 fölött volt, tehát lényegében megvolt. Én nem tartanám szerencsésnek, hogy ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban a határt alacsonyabbra húzzuk, mint ahogy idáig is elhangzott, tudniillik ha nem megy a kétharmados, akkor menjen az abszolút többséges. Véleményem szerint nem célszerű a határt ilyen alacsonyra lehúzni.
A harmadik ilyen megjegyzésem ezzel kapcsolatban, ami itt szintén elhangzott, hogy arról szavazunk: alkalmas-e vagy sem — vagy pedig arról, hogy támogatjuk-e vagy sem. A Parlament az alkalmasságot ilyen szempontból megállapítani nem tudja; azt az élet tudja megállapítani, hogy alkalmas-e az illető annak a funkciónak a betöltésére. Egyértelműen csak politikai döntést tud hozni, hogy az előterjesztés alapján támogatja-e vagy sem a jelölteket arra a pozícióra, arra a tisztségre.
Én úgy gondolom, a Parlament arról döntött jelen pillanatban, hogy nem támogatja. Ennek a megoldási lehetőségeit kell tovább keresni, hogy vagy mint tudjuk elérni azt, hogy támogassa a Parlament. Ehhez alkalmas lehet a beterjesztett törvényjavaslat. Én nem tartanám célszerűnek, ha most visszavonnák az előterjesztők a törvényjavaslatokat; ugyanakkor ehhez csatlakozóan lehetne a továbbiakban módosítani az álláspontunkat. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir